Stres, nezdrave navike, manjak tjelovježbe i ubrzan način života. Ovako danas živi većina ljudi, koji zbog intenzivne svakodnevice nemaju mnogo vremena brinuti i o svojem zdravlju. Zbog toga često podliježemo raznim prehladama i virozama uslijed pada imuniteta. Za bolesti se danas nema vremena, stoga je bitno sačuvati zdrav imunološki sustav kako bismo mogli neometano izvršavati obaveze i uživati u svakodnevnom životu.

Galerija Biorela® Total Biorela® Total +0 Biorela® Total

Uzrok oslabljenog organizma

Jedan od najvećih krivaca za pad imuniteta jest stres kojem smo neprestano izloženi zbog brojnih poslovnih i obiteljskih obveza te užurbanog životnog stila. Ovakav način života dovodi i do razvijanja loših životnih navika poput konzumiranja brze hrane, manjka sna i nedovoljne tjelovježbe. Rezultat toga jest manjak energije i oslabljen organizam podložan bolestima.

Tome u prilog zasigurno ne ide i prijelazno razdoblje, kada nas najčešće zahvaćaju bolesti, a podlijeganje njima i dugačak oporavak znakovi su za uzbunu da moramo poraditi na svome zdravlju. Iako se u proljeće sve budi, mnogi pate od poznatog proljetnog umora, koji se manifestira u obliku malaksalosti, pospanosti, bezvoljnosti i razdražljivosti. Iako se za ovaj „fenomen“ često krivi proljeće, on je zapravo znak pada imuniteta.

Kako očuvati dobar imunitet

Za odrasle briga o zdravlju često nije visoko na popisu prioriteta. Zbog preopterećenosti svakodnevnim obavezama zanemarujemo brigu o sebi i zbog toga dolazi do narušenog imuniteta. Kako bismo zaštitili imunitet i bili otporni, trebali bismo:

• Spavati barem osam sati dnevno
• Piti puno vode
• Jesti kvalitetne i neprerađene namirnice
• Vježbati
• Voditi računa o unosu dobrih bakterija* putem hrane i dodataka prehrani
• Smanjiti unos kave i alkohola
• Provoditi vrijeme u prirodi
• Razviti metode opuštanja

Uloga crijeva u imunološkom odgovoru

Često zaboravljamo da su za snažan imunitet bitna i zdrava crijeva. Koža te dišni i probavni sustav svakodnevno dolaze u kontakt s različitim tvarima i mikroorganizmima te imaju prirodne mehanizme kojima se od njih štite. Crijevna mikrobiota, odnosno bakterije i drugi mikroorganizmi koji prirodno naseljavaju crijeva jedan su od tih zaštitnih mehanizama, a uz njih je oko 70-80% stanica imunološkog sustava locirano upravo u probavnom sustavu pa je iz toga jasno pod kolikim je udarom svakodnevno naš probavni sustav. Crijevna mikrobiota obuhvaća kulture živih mikroorganizama koje sudjeluju u apsorpciji nutrijenata, proizvodnji određenih vitamina i obrani organizma od štetnih mikroorganizama. Upravo se ove loše bakterije nakupljaju zbog ranije spomenutog brzog tempa života, stresa, nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, ali i kao posljedica korištenja određenih lijekova i antibiotika.

Biorela® Total Biorela® Total (Foto: PR)

Kako crijevna mikrobiota mora obaviti mnogo zadataka, njoj u pomoć priskaču dobre* bakterije koje unesemo izvana, putem hrane i dodataka prehrani. Njih često unosimo i oralnim putem u obliku kapsula kao što su Biorela® Total kapsule. Biorela® Total kapsule posebne su po tome što sadrže 15 sojeva i 7 milijardi dobrih* bakterija u jednoj kapsuli. Ova snažna formula, koja na prirodan način povećava broj i raznolikost dobrih* bakterija u probavnom sustavu, nudi najširi spektar dobrih* bakterija na tržištu. Jedna kapsula sadrži optimalnu dnevnu dozu dobrih* bakterija, a mogu ih koristiti sve dobne skupine od 3. godine nadalje, uključujući i trudnice. To će posebice razveseliti mame koje imaju djecu vrtićkog uzrasta.

Biorelu® Total tako može konzumirati cijela obitelj za povećanje raznolikosti crijevne mikrobiote za zaštitu zdravlja probavnog i imunološkog sustava te oporavak narušene ravnoteže mikrobiote crijeva, što je posebno važno kod pada imuniteta ili kroničnog stresa.

Često slušamo kako se 60-80% imunološkog sustava nalazi u crijevima. No, ono što mnogi ne znaju jest da su crijeva dom i hormonu sreće – serotoninu, koji je zaslužan za naše dobro raspoloženje. Zato kažemo da je probavni sustav mala tvornica dobrih osjećaja!

Možda nećemo uvijek stići spraviti zdrav obrok, odspavati osam sati ili se posvetiti sebi koliko bismo htjeli pa u takvim trenucima svoje tijelo možemo poduprijeti unošenjem preporučene dnevne doze nutrijenata uz pomoć dodataka prehrani. Dovoljan unos vitamina, minerala i dobrih* bakterija svaki dan dobar je ulog u zdravlje i harmoniju u našem organizmu.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Biorela po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju