Jeste li znali da fetusi mogu osjetiti okuse hrane koje jede njihova majka? I ne samo da ih mogu osjetiti, nego na njih mogu i reagirati i to izrazima lica kojima jasno pokazuju koja im se hrana sviđa, a koja ne.

Ako vaša beba bude odbijala kelj, nemojte misliti da je izbirljiva. Znanost je potvrdila je im je odbojnost prema zelenom lisnatom povrću urođena od najranijih dana.

Znanstvenici su nedavno zabilježili prvi izravni dokaz da fetusi zaista mogu različito reagirati na okuse i mirise koje osjeti njihova majka.

Studija koju je proveo Laboratorij za fetalna i neonatalna istraživanja u Velikoj Britaniji, uključivala je 4D ultrazvučne snimke fetusa i njihovih izraza lica nakon što majka pojede određenu namirnicu. Promatrali su zdrave fetuse 100 žena koje su bile u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Fetusi reagiraju na okuse Fetusi koji su probali kelj, imali su tužan izraz lica (Foto: Profimedia)

Istraživači su promatrali kako bebe reagiraju na okuse mrkve i kelja i došli do zanimljivih rezultata. Mali izbirljivci pokazali su da vole mrkvu, ali kelj im nije baš najdraža hrana koju bi pojeli.

Fetusi koji su probali kapsulu mrkve, osmjehom su pokazali svoje zadovoljstvo, dok su oni čije su majke jele kapsulu kelj imali uplakani i nezadovoljni izraz lica.

Mrkvu su istraživači odabrali zato što je slatka, a kelj zato što u sebi sadrži puno više gorčine, nego druge vrste lisnatog povrća.

Dojenje "Zar je beba opet gladna?" 10 rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

Znamo da je zdrava prehrana u trudnoći ključna za zdravlje djece. Sada znamo i zašto djeca ne vole kelj i slično povrće, a gorčina je glavni razlog. Pomoću ovog istraživanja, mogli bismo promijeniti dječje preferencije prema hrani prije nego što su se uopće rodili. Sad znamo i da zdrava prehrana majki može promicati zdrave prehrambene navike kod djece, čak i prije nego što se rode, objasnila je voditeljica istraživanja Beyza Ustun.

Fetusi reagiraju na okuse Fetusi koji su probali mrkvu, imali su nasmijan izraz lica (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju