Iako kiša mnogima i nije omiljena vremenska pojava, postoje opcije u kojima nam i kišobran može izmamiti osmijeh na lice.

Galerija Šalice Šinjorina Dišpetoza - 1 Šalice Šinjorina Dišpetoza - 2 Šalice Šinjorina Dišpetoza - 3 +2 Šalice Šinjorina Dišpetoza - 4

Jedna su takva opcija šalice koje oslikava Riječanka Iva Peraić, a na kojima je glavna junakinja Šinjorina Dišpetoza, djevojčica s kišobranom.

A zašto djevojčica s kišobranom? Jer je Ivina rodna Rijeka grad u kojem je kiša jako čest gost. Na početku se djevojčica čak i zvala Mala Fiumanka (Fiume je talijanski naziv za Rijeku), ali kasnije joj je Iva promijenila ime. Za to je imala dva razloga. Prvi je bio činjenica da nije čistokrva Riječanka i da podrijetlo vuče iz okolice Zadra, a drugi je bio - inat, odnosno dišpet.

Naime, moj suprug je imao teški moždani udar, ali preživio je s teškim posljedicama i nakon toga sam cijelo vrijeme bila okupirana brigom o njemu.

Sve se srušilo na moja leđa, više nisam držala tri kuta kuće, nego puno više od toga. Briga o sinu, briga o obrtu mog supruga, budući da on to više nije mogao, posao koji je više bio muški nego ženski jer se radi o prijevozu putnika morem, brodovi, gliseri, skiperi... Zatim briga o mom obrtu, a bio je tu i moj posao matičarke, od kojeg sam morala odustati i dati otkaz jer je suprugu bila potrebna 24-satna njega.

I tako se jednog dana probudilo dijete u meni koje me je na neki način htjelo maknuti iz realnog svijeta brige i straha od toga što će biti sutra te me nekako oslikavanjem tih šalica bar na trenutak maknulo iz svijeta bolesti, neraspoloženja, nezadovoljstva, potištenosti..., prisjetila se Iva, koja je, kaže, trebala vrijeme samo za sebe.

ŠALICE KOJE TUGU PRETVARAJU U RADOST

Da Iva bude samo Iva, da barem na tren nemam nikakvu drugu ulogu, bilo supruge,majke, kolegice, prijateljice, kćeri. Nakon oslikavanja mojih Šinjorina sve bi mi nekako postalo lakše, kreativa bi zamijenila tugu i donijela radost nakon svake oslikane šalice, priča Iva.

Osim njezine rodne i kišovite Rijeke, inspiracija za šalice bilo je i godišnje doba koje najviše voli.

To je jesen koja je prepuna boja, a sve ostalo prepustim mašti, koje mi ne nedostaje, kaže Iva, koja šalice izrađuje i po narudžbi, ali nastoji da one ne izgube ono nešto svoje, tj. njezino, pa je djevojčica s kišobranom uvijek prisutna.

Ljudi Ivine šalice poklanjaju za rođendane, blagdane... Svaka je ručno oslikana, a u budućnosti voljela bi otvoriti i mali dućančić s raznim stvarima koje će na sebi imati otisnute Šinjorine.

Od Triblja do Singapura i Floride: Chia šalice za koje postoji lista čekanja Chia šalice izrađuje svestrana umjetnica Filipa Sorko - 2 Chia šalice izrađuje svestrana umjetnica Filipa Sorko - 1 Chia šalice izrađuje svestrana umjetnica Filipa Sorko - 6 +2 Chia šalice izrađuje svestrana umjetnica Filipa Sorko - 5

U Ivinoj glavi postoji i ideja o pisanju slikovnice u kojoj bi glavnu ulogu, naravno, imala Šinjorina Dišpetoza, a ako biste i sami nekome htjeli pokazati da kišobran može biti i izvor veselja, Ivi se možete javiti putem njezina Instagrama.

U našoj galeriji pogledajte samo mali dio šalica koje je oslikala.

Šalice Šinjorina Dišpetoza Šalice Šinjorina Dišpetoza (Foto: Iva Peraić/Šinjorina Dišpetoza)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju