Modnu industriju šokirala je vijest o smrti američke dizajnerice Kate Spade. U devedesetima je izgradila pravo modno carstvo vrijedno milijune, ali nakon velikog uspjeha uslijedila je stagnacija karijere.

Galerija Sam Thompson Street, torba brenda Kate Spade, nova verzija obožavanog modela Američka dizajnerica Kate Spade Kate Spade sa suprugom Andyjem 2003. godine +1 Nove verzije legendarne ručne torbe sadrže remen za nošenje preko ramena Mnogi nagađaju kako je i to jedan od uzroka brojnih problema koji su 55-godišnju Kate naposljetku doveli do tragične odluke da si oduzme život.

Vijeće američkih modnih dizajnera šokirano je viješću o smrti naše prijateljice, kolegice i članice Kate Spade. Ona je bila veliki talent s nemjerljivim utjecajem na američku modu i način na koji svijet gleda američke modne dodatke, kazali su u zajedničkoj izjavi Diane von Furstenberg i Steven Kolb, predsjedateljica i izvršni direktor Vijeća.

Kate je u devedesetim godinama prošlog stoljeća bila apsolutna kraljica modnih dodataka. Svoj brend lansirala je 1993. godine i u kratkom roku pokorila američku modnu scenu svojim torbicama.
Američka dizajnerica Kate Spade Američka dizajnerica Kate Spade (Foto: Getty Images)
Najpoznatija je bila ona pod nazivom Sam, koja i danas ima kultni status. Čvrsta ručna crna torba jednostavne forme bez ikakvih ukrasa bila je prava suprotnost "načičkanim" modelima koji su u to vrijeme vladali trgovinama.

Kate je željela napraviti svevremensku torbu nosivu u svim prigodama i uspjela je u tom naumu. U SAD-u nije bilo djevojčice i žene koja model Sam nije željela imati u svom ormaru, a prigrlile su je i brojne zvijezde.

Nakon uspjeha linije torbi Kate se bacila na izradu drugih modnih dodataka i cipela, a samo pet godina nakon osnutka prihodi od prodaje narasli su na nevjerojatnih 27 milijuna dolara.
Verzija torbe Sam s metalnim ručkama Verzija torbe Sam s metalnim ručkama (Foto: Kate Spade)
U želji da proširi posao i bavi se drugim projektima, 1999. prodala je 56 posto kompanije brendu Neiman Marcus, a 2007. godine i preostalih 44 posto.

Narednih godina posvetila se kćerkici Frances Beatrix, koju je dobila u braku sa suprugom Andyjem Spadeom, svojim poslovnim partnerom.

Na modnu scenu vratila se 2016. godine, kada je prekinula sve pravne veze s prvom kompanijom i osnovala drugu pod nazivom Frances Valentine. Međutim, nije uspjela ponoviti uspjeh iz devedesetih.

S druge strane, brend Kate Spade New York i dalje egzistira u rukama novih vlasnika koji su lansirali nove verzije njezine torbe Sam uz značajan financijski uspjeh.
Kate Spade sa suprugom Andyjem 2003. godine Kate Spade sa suprugom Andyjem 2003. godine (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju