Lavandin miris mnoge nas podsjeća na djetinjstvo i one mirišljave krpene zavežljaje spremljene u ormare i ispunjene lavandom koja tjera moljce. Sada kad smo odrasli ovu ljubičastu biljku koristimo u gelovima za tuširanje, šamponima i sličnim proizvodima, a ulje za tijelo od lavande i sol za kupanje možemo napraviti i sami.

Dobro je znati i razliku između lavande i lavandina, križanca lavande, koji se često miješaju. Prava lavanda cvijeta dvaput godišnje, od lipnja do rujna. Grm je okrugli i visine do 60 centimetara, a u razdoblju cvatnje visina grma iznosi do 120 centimetara. Prava lavanda koristi se za dobivanje kvalitetnog eteričnog ulja, u prehrani i kozmetici.

Lavandin cvate od srpnja. Grm u cvijetu je obješenog oblika, veličine 80 do 120 centimetara, a prilikom cvatnje iznosi i do 150 centimetara. Ulje od lavandina je mirisom slično lavandi, ali oštrije ponajviše zbog veće količine kamfora. Kamfor se inače koristi kao podražajno sredstvo srčano-žilnoga sustava zbog čega treba pripaziti s upotrebom lavandina u prehrani.

S druge strane, ima jače antibakterijsko djelovanje na kožne infekcije, za razliku od prave lavande, pa se češće koristi u kozmetici od lavande.

Sami vrlo lako možete napraviti ulje za tijelo od lavande koje se koristi za ublažavanje grčeva i nervoze kao i za njegu i obnovu kože. Kao baza najčešće se koristi maslinovo ili suncokretovo ulje. Maslinovo se ulje za razliku od suncokretovog puno teže upija u kožu, ali suncokretovo nije toliko hranjivo kao maslinovo, pa je na vama da izaberete.

Ulje za tijelo od lavande - sastojci:

  • bazno ulje (maslinovo ili suncokretovo)
  • cvjetovi lavande

Postupak:

  1. Čistu staklenku do dvije trećine napunite cvjetovima lavande te do vrha prelijte uljem.
  2. Staklenku stavite na sunčano mjesto te je narednih mjesec dana svaki dan lagano protresite.
  3. Nakon mjesec dana ulje procijedite kroz gusto sito ili gazu, čime ćete dobiti čisto ulje bez ostataka bilja.

Lavanda kao ukras doma - 1 10 fotografija zbog kojih ćete poželjeti ukrasiti dom lavandom

Ulje za sunčanje možete napraviti sami Za preplanulu put: Napravite 100 posto prirodno ulje za sunčanje

Savjet: Poželjno je nakon dva do tri dana ulje bez mućkanja još jednom procijediti kako bi se izbjeglo mutno ulje s talogom. Dobiven pripravak čuvajte na tamnom i hladnom mjestu (nije potrebno čuvati ga u hladnjaku) i iskoristite u roku godine dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju