Lavandin miris mnoge nas podsjeća na djetinjstvo i one mirišljave krpene zavežljaje spremljene u ormare i ispunjene lavandom koja tjera moljce. Sada kad smo odrasli ovu ljubičastu biljku koristimo u gelovima za tuširanje, šamponima i sličnim proizvodima, a ulje za tijelo od lavande i sol za kupanje možemo napraviti i sami

No prvo malo edukacije, odnosno pojašnjenje razlike između lavande i lavandina, križanca lavande, koji se često miješaju, a objašnjenje nam donosi zaljubljenica u vrtlarenje Marija Mihoci koju možete pratiti na profilu Marica vrtlarica.

'Prava lavanda cvijeta dvaput godišnje, od lipnja do rujna. Grm je okrugli i visine do 60 cm. U vremenu cvatnje visina grma iznosi do 120 cm. Pravu lavandu koristimo za dobivanje kvalitetnog eteričnog ulja, u prehrani i kozmetici.

Ulje za tijelo od lavande koristi se za ublažavanje grčeva i nervoze kao i za njegu i obnovu kože

Lavandin cvate od srpnja. Grm u cvijetu je obješenog oblika, veličine 80 do 120 cm a prilikom cvatnje iznosi i do 150 cm. Ulje od lavandina je mirisom slično lavandi, ali oštrije ponajviše zbog veće količine kamfora. Kamfor se inače koristi kao podražajno sredstvo srčano-žilnoga sustava zbog čega treba pripaziti s upotrebom lavandina u prehrani.

S druge strane, ima jače antibakterijsko djelovanje na kožne infekcije, za razliku od prave lavande, pa se češće koristi u kozmetici od lavande'
objašnjava Marija koja je s nama podijelila recepte za ulje za tijelo i sol za kupanje od lavande koje vrlo lako možete sami napraviti.

Ulje za tijelo od lavande

'Koristi se za ublažavanje grčeva i nervoze kao i za njegu i obnovu kože. Kao baza najčešće se koristi maslinovo ili suncokretovo ulje. Maslinovo se ulje za razliku od suncokretovog puno teže upija u kožu, ali suncokretovo nije toliko hranjivo kao maslinovo, pa je na vama da izaberete', savjetuje Marija.

Sastojci:

- bazno ulje (maslinovo ili suncokretovo)
- cvjetovi lavande

Postupak za ulje od lavande:
1. Čistu staklenku do dvije trećine napunite cvjetovima lavande te do vrha prelijte uljem.
2. Staklenku stavite na sunčano mjesto te je narednih mjesec dana svaki dan lagano protresite.
3. Nakon mjesec dana ulje procijedite kroz gusto sito ili gazu, čime ćete dobiti čisto ulje bez ostataka bilja.

Savjet:
Poželjno je nakon dva do tri dana ulje bez mućkanja još jednom procijediti kako bi se izbjeglo mutno ulje s talogom. Dobiven pripravak čuvajte na tamnom i hladnom mjestu (nije potrebno čuvati ga u hladnjaku) i iskoristite u roku godine dana.

Sol za kupanje s lavandom

Sastojci:
- 1 kg krupne morske soli
- 2 šake cvjetova lavande
- baby ulje
- gel za tuširanje

Postupak:

Sve sastojke promiješajte u posudi te po želji dodajte baby ulje i gel za tuširanje u mjeri kako vam osobno odgovara.

Savjet: Sol ne smije biti prerijetka pa pripazite s doziranjem spomenutih tekućih dijelova.

Još vrtlarskih i drugih savjeta Marije Mihoci možete pronaći na portalu vixamagazin.com.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju