Premijera predstave "Samoubojice" Nikolaja Erdmana u režiji Vite Taufera održat će se u petak, 13. travnja u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Ovo je druga suradnja proslavljenoga slovenskog redatelja Vite Taufera s kazalištem Kerempuh, u kojemu je 2016. postavio iznimno uspješnu i još uvijek aktualnu predstavu "Jedan sluga, dva gospodaraRicharda Beana, s Borkom Perićem u glavnoj ulozi.

Tragikomedija "Samoubojice" jedan je od najsnažnijih ruskih tekstova, koju je Staljin nazvao praznom i zloćudnom, njezino izvođenje zabranio, a autora protjerao iz Moskve.

Ona progovara o tome što se događa kada život počne gubiti na vrijednosti. U sistemima koji guše individualnost, u korumpiranom društvu željnom senzacija i dominaciji oportunizma, najprije stradaju osobna sloboda i ljudsko dostojanstvo.
Predstava \'Samoubojice\' Predstava 'Samoubojice' Satiričkog kazališta Kerempuh Foto: PR
Ovo je priča o čovjeku kojemu se u ime domovine i lažnog patriotizma više nema što oduzeti osim njegova života. Sve u "Samoubojici" započinje slučajno, jednom banalnom bračnom svađom usred noći, da bi odmah nakon toga protagonisti, a i publika, bili nepovratno bačeni u vrtlog društveno-političkih zbivanja.

Erdman plete svoju dramsku nit na razlici između pojedinca i društva, između ljudskosti i propagande te suprotstavlja čovjeka i njegove osjećaje hladnom i proračunatom političkom establišmentu.
Predstava \'Samoubojice\' Glumac Borko Perić u predstavi 'Samoubojice' Foto: PR
Uz neodoljivi humor, britku ironiju i majstorstvo kazališnog apsurda, ovo djelo koje nijedna cenzura nije uspjela utišati, žestoko napada svaki oblik diktature ili strahovlade.

Dramska nit plete se oko posljedica koje nastaju kad se umjesto života glorificira smrt, kad se umjesto u budućnosti počinje živjeti u prošlosti te kada su jedina perspektiva ovrhe, deložacije i kolektivni povratak društvene svijesti u srednji vijek.
Predstava \'Samoubojice\' Predstava 'Samoubojice' Satiričkog kazališta Kerempuh Foto: PR
Na beskrajno duhovit način ova satira progovara o brojnim apsurdima kojima smo okruženi te nam sugerira da ćemo, ako budemo živjeli po društvenim pravilima, sasvim sigurno propasti.

U predstavi Satiričkog kazališta Kerempuh glume Borko Perić, Csilla Barath Bastaić, Elizabeta Kukić, Vedran Mlikota, Linda Begonja, Luka Petrušić, Filip Detelić, Matija Šakoronja, Hrvoje Kečkeš, Anita Matić Delić, Mirela Videk, Ornela Vištica, Filip Sertić, Josip Brakus i Karlo Mlinar.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Dora Delbianco, scenografiju Vito Taufer, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, oblikovanje svjetla Miljenko Bengez, a glazbu Mate Matišić.
Predstava \'Samoubojice\' Predstava 'Samoubojice' Satiričkog kazališta Kerempuh Foto: PR


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju