UNICEF pokreće kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje će se održati i humanitarna utrka Mliječna staza 2022. Utrka će biti nacionalna i tijekom 10 dana će, uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama staza okupljati sudionike iz svih dijelova Hrvatske oko zajedničkog cilja.

Galerija Prva dama Sanja Musić Milanović Sanja Musić Milanović na konferenciji UNICEF-a Sanja Musić Milanović na konferenciji UNICEF-a +0 Prva dama Sanja Musić Milanović

Prikupljenim sredstvima na utrci UNICEF će podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a na konferenciju kojom je najavljena utrka došla je i prva dama Sanja Musić Milanović.

Edukativni program PoMoZi Da razvijen je u sklopu Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji u svojim aktivnostima zdravstvenu pismenost prepoznaje kao važnu odrednicu očuvanja zdravlja, ranog prepoznavanja problema i pružanja prve pomoći i podrške. Edukacija je razvijena temeljem istraživanja Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih koje je provedeno 2017. godine. U istraživanju smo provjerili koliko odgojno-obrazovni djelatnici znaju o depresivnim poteškoćama kod djece i mladih, koje zablude imaju i što im je potrebno da budu spremniji pružiti inicijalnu podršku i pomoć.

Sanja Musić Milanović na konferenciji UNICEF-a Sanja Musić Milanović na konferenciji UNICEF-a (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Blizu 80% odgojno-obrazovnih djelatnika sebe vidi kao koristan izvor pomoći učenicima koji doživljavaju depresivne smetnje, a gotovo svi su spremni razgovarati s učenikom i potražiti pomoć. Međutim, 70,6% istovremeno izjavljuje da se ne osjeća dovoljno sigurnima u svoje sposobnosti da pomogne. Zato je ovaj program važan i drago nam je da je UNICEF prepoznao važnost i vrijednost ovog programa i odlučio u suradnji s nama ojačati njegovu nacionalnu provedbu u 2023. i 2024. godini, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo.

Prva dama Sanja Musić Milanović Prva dama Sanja Musić Milanović (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Prva dama na konferenciju je došla u kombinaciji koja utjelovljuje pojam poslovne elegancije. Jednostavno i decentno odijelo u tamnoj boji spojila je s bijelom bluzom i štiklama na vezanje u svijetloj nijansi plave boje.

Kada je u pitanju poslovno odijevanje, tamno odijelo je jedan od klasika kojem se uvijek možete vratiti i pritom biti sigurni kako nećete pogriješiti u svom odabiru.

Klasičan stajling možete malo "začiniti" s efektnim komadom nakita kao što je to učinila gospođa Milanović s posebno zanimljivim prstenom.

Korak po korak, ono je našlo put i do svečanih prigoda pa se tako žene više ne libe odjenuti odijela i u situacijama kada žele izgledati glamurozno, a ne samo primjereno.

Sanja Musić Milanović na konferenciji UNICEF-a Sanja Musić Milanović na konferenciji UNICEF-a (Foto: PR/UNICEF)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju