Rita Heyworth postala je velika filmska zvijezda i ikona stila nakon što je u kina izašao njezin film "Gilda" u kojem je nosila provokativnu haljinu od crnog satena

Gilda je najpoznatija uloga američke glumice Rite Heyworth, koja ju je 1946. godine prometnula u veliku zvijezdu, ali i u ikonu ženskog seksepila. U dobivanju te titule značajno je doprinijela njezina garderoba, a osobito crna svilena haljina američkog kostimografa Jeana Louisa koju je nosila tijekom izvođenja pjesme "Put the Blame on Mame".

Haljina je bila nadahnuta kultnom slikom Johna Singera Sargenta "Portret madame X", koja je prikazala francusku članicu visokog društva Amelie Avegno Gautreau u dugoj večernjoj haljini s naglaskom na ženstveni struk i ramena.

Prema riječima kostimografa, haljina je trebala odašiljati poruku iznimne seksualnosti. Upravo zato Jean Louis odlučio se za kroj bez rukava i s dubokim prorezom do bedra, a za njenu izradu odabrao je podatni saten koji klizi po tijelu. Od istog materijala, napravljene su i visoke rukavice. Rita Heyworth - 2 Provokativna haljina za filmsku Gildu (Foto: Profimedia.hr)

Kako bi mogla "ući“ u haljinu, prelijepa glumica morala je nositi korzet jer je nekoliko mjeseci ranije rodila svoju kćer Rebeccu u braku s Orsonom Wellsom.

Britanske dnevne novine The Independent stavile su ovu haljinu na ljestvicu deset najboljih modnih trenutaka u povijesti filma. Ne čudi stoga što je često puta bila kopirana u drugim filmskim ostvarenjima – od parodije "Tko je smjestio zeki Rogeru?" do haljine Bondove djevojke Severine u 23. filmu o Jamesu Bondu po imenu "Skyfall". Rita Heyworth - 3 Uz satensku haljinu Rita je nosila i visoke rukavice izrađene od istog materijala (Foto: Profimedia.hr)

Originalna crna haljina Rite Hayworth je 2009. godine stavljena na privatnu aukciju za početnu cijenu od 30.000 američkih dolara, no povučena je iz prodaje. Navodno je na njoj bilo ušiveno ime glumice, te činjenica da je vlasništvo filmskog studija Columbia Picturesa. Tko je danas njezin vlasnik, ne zna se pouzdano.

U YouTube videu pogledajte kultnu scenu iz filma Gilde, nakon koje je Rita Heyworth postala ikona seksepila.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju