Saudijska Arabija prvi će put u povijesti u svemir poslati astronautkinju. Cijeli svijet je iznenadila ova vijest koja se kosi s uobičajenim pravima žena na tom području. Najnoviji potez želi promijeniti imidž kraljevstva i ženama dati veće slobode.

Žena koja će ispisati povijest Saudijske Arabije je Rayana Barnawi, mlada astronautkinja koja će se u drugom kvartalu ove godine, u pratnji astronauta Alija Al-Karnija, zaputiti na desetodnevnu svemirsku akciju.

Ondje će se pridružiti posadi svemirske misije AX-2, a nakon misije, Rayana će imati priliku nastaviti školovanje u sklopu Saudijskog programa ljudskih svemirskih letova.

U AX-2 Rayana neće biti jedina žena. Ondje će je već dočekati iskusna Peggy Whitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let do Međunarodne svemirske postaje.

Ljudski svemirski let simbol je izvrsnosti i globalne konkurentnosti svake države, i to u brojnim područjima, kao što su tehnologija, inženjerstvo, istraživanje i inovacije.

Poslati dvije osobe iz iste zemlje u Međunarodnu svemirsku postaju – povijesni je događaj, ističu iz Saudijske novinske agencije (SPA).

Za promjenu radikalnih zakona u Saudijskoj Arabiji, zaslužan je Princ Mohammed bin Salman, koji je već unio brojne pozitivne promjene u živote žena u toj arapskoj državi. Na vlast je došao 2017. i počeo se zalagati za veća prava i slobode žena. Samo godinu dana nakon što je došao na vlast, žene su napokon sjele u automobile i napravile svoje prve kilometre.

Ubrzo su dobile i pravo na putovnicu, koje je uključivalo i mogućnost samostalnog putovanja u inozemstvo, te više nisu morale tražiti dopuštenje muškog skrbnika za samostalni život u stanu ili kući.

U novije vrijeme Saudijska Arabija je dopustila i pobačaj, ali također uz dopuštenje muškog skrbnika i odobrenja Centra za reproduktivna prava.

Bez obzira na to, zemlja je još uvijek nevjerojatno stroga prema ženama. Muški rođak i dalje mora dati dopuštenje za stupanje u brak, početak bilo kakvog poslovanja, bilo vlastitog ili u nekoj korporaciji pa čak i za pristup skloništu za zlostavljane žene u obitelji.

Moza bint Nasser Moza bint Nasser: Arapska kraljica stila koja se bori za prava žena

Uska odjeća i prozirni materijalni, ondje su također strogo zabranjeni, isto kao i upečatljivi make-up.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju