Otkako je započelo Svjetsko prvenstvo, oči cijeloga svijeta uprte su u Katar, arapsku državu koja nas fascinira zatvorenošću, strogim društveno-političkim pravilima i luksuzom kakav rijetko viđamo.

Galerija Moza bint Nasser Moza bint Nasser - 3 Moza bint Nasser - 4 +10 Moza bint Nasser

Na otvorenju turnira pažnju je privukla Moza bint Nasser, supruga bivšeg i majka sadašnjeg katarskog emira, koju svjetski mediji već desetljećima nazivaju kraljicom stila.

Žena zadivljujuće ljepote, raskošnog modnog stila, zavidnog obrazovanja i čvrstog karaktera, izlazi iz okvira arapskog konzervativnog režima i svijet čini boljim mjestom, posebno za žene.

Moza bint Nasser rođena je u Katru, a odrasla je u Egiptu i Kuvajtu. Ondje je živjela sa svojim ocem, protivnikom tadašnjeg režima. U Katar se vratila 1977. kao tek punoljetna djevojka i odmah se udala za Hamada bin Khalifu Al Thanija, člana katarske kraljevske obitelji koji je svrgnuo vlastitog oca.

 

Ona je druga od njegove tri žene, a zajedno imaju sedmero djece. Jedan od njih, Tamin bin Hamad al-Thani, sadašnji je katarski emir.

Potpuno drugačija arapska žena koja se brzo zauzela za sebe 

U arapskom konzervativnom režimu zaista se teško istaknuti, ali Mozi je to vrlo brzo uspjelo. Jedina je od tri žene koju je bivši emir oženio iz ljubavi, a zanimljiv je podatak i da je jedina koja s njime nije u krvnom srodstvu.

Moza je ulogu najpoznatije supruge iskoristila kako bi uvela pozitivne promjene u Katar, ali i u cijeli svijet.

Prava žena u Katru ograničena su državnim zakonom o skrbništvu. Žene u toj arapskoj državi moraju tražiti dopuštenje od svojih muških skrbnika kako bi se udale, studirale, zaposlile, dobile zdravstvenu zaštitu i putovale izvan granica.

Moza bint Nasser Arapska ikona stila voli kombinirati turban i sunčane naočale (Foto: Profimedia)

Moza bint Nasser potpuno je drugačija arapska žena. Može se pohvaliti zavidnim obrazovanjem kojemu je kruna šest počasnih doktorata, prikupljeni u obrazovnim ustanovama diljem svijeta.

Diplomirala je sociologiju i islamske javne politike, osnivačica je brojnih katarskih fondacija, zalaže se za slobodu žena u arapskim zemljama, ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvu i društvenom životu.

Pokrenula je i razne inicijative kojima je glavni cilj razvoj siromašnih i katastrofama pogođenih područja, a svim snagama promiče dobrobit djece i mladih na tim konzervativnim područjima. Zbog svih postignuća i inicijativa ugledni američki časopis Forbes proglasio ju je jednom od najmoćnijih žena na svijetu.

Kraljica stila koja svijet mijenja nabolje 

Ipak, svjetska javnost najviše je prepoznaje po istančanom modnom stilu koji kombinira suvremene trendove i tradicionalnu arapsku modu.

2015. je proglašena najbolje odjevenom ženom na svijetu, a jednom je prilikom za Vogue Arabia rekla kako nikad nije imala stilista jer nitko ne razumije što ona zapravo želi.

Moza je i sama vlasnica jedne modne kompanije i često ističe kako je zaljubljena u modu. Aktivna je i na društvenim mrežama, posebno na Instagramu. Na toj društvenoj mreži prati je 900 tisuća ljudi s kojima gotovo svakodnevno dijeli svoje modne kombinacije.

Moza bint Nasser - 1 Moza bint Nasser snažna je arapska žena koja je unijela promjene u Katar, ali i cijeli svijet (Foto: Profimedia)

Prepoznatljiva je po luksuznim haljinama i elegantnim turbanima koje često kombinira sa skupocjenim sunčanim naočalama. Čest je gost na modnim revijama najpoznatijih svjetskih dizajnera, a najdraži su joj brendovi Hermes, Chanel, Valentino, Ralph&Russo te Stephane Rolland.

Majka, prva dama, aktivistica i snažna žena, unijela je brojne pozitivne promjene u arapskom svijetu i zaslužila titulu prosvijetljenog i elegantnog lica konzervativnog arapskog režima.

Njezin je glavni cilj bio pokazati da su promjene moguće i jedina je arapska žena koja je u tom naumu uspjela.

Moza bint Nasser i Papa Franjo Moza bint Nasser i Papa Franjo (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju