Pelargonija je biljka koja ne zahtijeva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe podijelili su svoje znanje o njezi pelargonije kako bi ta prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od svibnja do jeseni.

  Galerija Pelargonija Pelargonija Pelargonija +5 Pelargonija

1. Prostor za rast

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinijere bi stoga trebale biti visoke najmanje 18 centimetara, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 centimetara.

2. Mjesto na suncu

Pelargonije vole sunce. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i boje intenzivnije. Idealno im je mjesto na suncu odnosno u polusjeni. Pelargonije također bez problema podnose puno popodnevno sunce, ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje.

Savjet: Pelargonije rastu prema suncu. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte pelargonije koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stupnjeva svakog tjedna kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane.

3. Voda kao tretman ljepote

Pelargonija izvorno dolazi iz Južne Afrike, u kojoj dulja razdoblja suše nisu rijetkost. Pelargonije ih preživljavaju pohranjujući puno tekućine u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu. Međutim, kako bi cvjetale raskošno i kontinuirano, pelargonije je potrebno redovito zalijevati.

Za vrijeme sunčanih dana biljke treba svakodnevno zalijevati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperature i, ako je moguće, ustajalom vodom.

U posebno vrućim danima drugo zalijevanje navečer neće im naštetiti. Važno je i da se tlo niti potpuno ne osuši niti da bude potpuno natopljeno. Kako biste spriječili prekomjerno zadržavanje vode, pobrinite se da višak vode otječe.

Napomena: Kada pada kiša, nemojte ih samo prestati zalijevati, posebno kada se radi o bujnim biljkama jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suhom što dublje idete, zalijte ih.

Ako ih ne želite zalijevati svaki dan, odaberite žardinijere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jednog metra ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj razine vode pokazuje količinu dostupne vode.

4. Dodatna pomoć

Kao takozvane "gladne" biljke, pelargonije imaju visoku potrebu za hranjivim tvarima, pa je gnojidba presudna za zdrave, prekrasne biljke. Ako koristite visokokvalitetni, prethodno obogaćeni kompost za posude za cvijeće, to će zadovoljiti potrebe biljaka u prvih nekoliko tjedana. Nakon toga hranjive tvari u kompostu će se iscrpiti i morat ćete primijeniti mineralno gnojivo.

Možete ili redovito obogaćivati vodu s komercijalnim tekućim gnojivom za cvjetnice i pelargonije ili upotrijebiti prikladno gnojivo sa sporim otpuštanjem. Specijalizirane trgovine i vrtni centri prodaju proizvode koji će osigurati dovoljno hranjivih tvari za do devet mjeseci.

Savjet: Talog kave izvrsno je, jeftino, prirodno gnojivo za pelargonije jer sadrži pravu kombinaciju kalija, dušika i fosfora. Ili otopite malu količinu kave u vodi jednom tjedno – jedna žlica dovoljna je za 10 litara vode – ili talog kave osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka.

5. Orezati za poticanje stvaranja cvjetova

Da biste pelargonijama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvjetova, redovito obrezujte odumrle izbojke i lišće. Kod poludvostrukih i dvostrukih sorti orezivanje je važnije nego kod pojedinačnih pelargonija. Ako ne želite orezivati, dostupne su i sorte "koje se same čiste". Za više informacija i savjeta pitajte stručnjake u specijaliziranim trgovinama i vrtnim centrima.

6. Zaštita od mraza

Pelargonije su zapravo zeljaste trajnice, ali kako nisu otporne na mraz, na našim se geografskim područjima često tretiraju kao jednogodišnje biljke. Ako želite da vaše pelargonije prežive zimu, odrežite ih do visine od oko 15 centimetara prije prvog noćnog mraza i premjestite ih na hladno, blago zimsko mjesto.

Idealna temperatura je između 5 i 10 stupnjeva. Biljka tijekom zimskih mjeseci jedva da treba vodu, pa može izgledati kao da je uvenula. No s povećanom toplinom i vodom niknut će ponovno na proljeće. Na početku nove sezone upotrijebite svježi kompost i po potrebi presadite biljku u veću posudu.

Pelargonija Pelargonija (Foto: PR)

10 korisnih savjeta kako pelargoniju zaštititi od hladnijih dana i noći Pelargonija Pelargonija Pelargonija +11 Pelargonija

Skromne kraljice balkona: Tri nezahtjevne krasotice s obilnim cvjetovima Pelargonije Begonija Petunija +5 Begonija

Za još informacija o uzgoju pelargonija posjetite stranicu Pelargonium of Europe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju