Postoji li tajna uspjeha braka ili veze, postoji li neki univerzalni savjet ili čarobna formula koji nam mogu osigurati sretan brak ili vezu do kraja života?

Vjerojatno ne. Ako i da, još nisu pronađeni. Zaljubljenost, leptirići u trbuhu, jedva čekanje osobe koju volimo najviše na svijetu... sve je to divno, ali biti u (sretnom) braku/vezi nije uvijek jednostavno. Puno je tu izazova, prepreka, situacija kojima se nismo nadali...

Ipak, koliko god nam se u nekom trenutku čini da ih ne možemo riješiti, zaobići, preskočiti... ponekad je uz malo više truda sve moguće.

Ako pitate stručnjake koji bi savjet dali nekom paru kako bi njihova veza bila jača, zdravija i sretnija, reći će vam, između ostalog, da su svađe normalne i da ih se ne bojite, da se morate zajedno zabavljati, zajedno se smijati, biti dobri jedno prema drugom, uživati u malim, dobrim trenucima, da morate cijeniti jedno drugo, prihvaćati i očekivati promjene.

A što ako slično pitanje postavite našim čitateljicama? Na našem Facebooku pitali smo vas - kad biste nekome davali savjet o braku ili vezi, što biste mu/joj rekli?

Deset vaših odgovora, od koji su neki skupili i nekoliko stotina lajkova, izdvojili smo u nastavku, a na kraju teksta imate i objavu ispod koje možete pročitati ostatak komentara, ali i ostaviti vaš savjet s kojim ćete možda i sami nekome pomoći.

Sada evo i vaših savjeta:

Prvo moraš biti zadovoljna/zadovoljan sam sa sobom, samouvjeren (ali ne arogantan) i stabilan te u osobi pored sebe ne tražiti obožavatelja i nekog čiji će se život vrtjeti oko tebe, nego pravog partnera: prijatelja i ljubavnika u jednom. (Zvezdana)

Zaželjela bih im svu sreću. Nema se što savjetovati jer dvoje ljudi kad uđu u vezu ili u brak, oni su tada zaljubljeni i sigurno se vole. Što će biti dalje, to nitko ne može znati. Svaki savjet o oprezu ili slično nije u tom momentu važan jer njihova srca govore drugačije, a oni će kasnije pokazati vrijedi li taj odnos borbe ili ne. To je moje mišljenje. (Renata)

Nitko ne garantira da neće biti loših dana i da u nekom trenutku jedan od vas neće htjeti pobjeći, ali dok god se osjećaš pored te osobe kao da si 'doma', isplati se riskirati. (Sonja)

Nikad nemoj pristajati na manje nego što smatraš da zaslužuješ. Bolje sam, nego da pristaješ na ono gdje nisi sretan. Ljubav u životu nije sve. Od nje sve kreće, ali ljubav sama brak ne pokreće, već je on pun kompromisa koje ne mora nužno raditi samo jedna osoba.
(Klara)

Prihvatiti i mane i slabosti. I jedno drugom pomoći da se uzdigneš nad tim. Biti podrška, ne neprijatelj i natjecatelj. To se može ako su partneri jedno drugom na prvom mjestu i otvoreni jedno prema drugom. (Iva)

Ne slušaj nikoga sa strane tko ti daje 'dobronamjerne' savjete o tome kako treba živjeti. Osim ako sam ne tražiš tuđi savjet. Vaš odnos je samo vaš. Naravno, bitan je kompromis, poštovanje, razgovor. Bitne su sitnice, ne uzimati zdravo za gotovo onog drugog. Poštivati i dati malo slobodnog vremena sebi i tom drugom. (Maja)

Ako kreneš u brak sa stavom da je ljubav dovoljna, u startu je sve pogrešno. Ljubav jest vodilja i temelj svakog dobrog braka, ali ako nema razumijevanja, žrtvovanja, odricanja i tolerancije, nikakva ljubav neće biti dovoljna. Prije svega oboje morate biti spremni postati jedno u svakom pogledu i nikada ništa dijeliti na moje i tvoje, nego vaše, odnosno naše. Ne kaže se uzalud u dobru i zlu. (Barbara)

Ako nisi spremna na trud i toleranciju, ine pokušavaj. Brak nije za sebične. (Verica)

Da se stvari probaju popraviti, a ne da se odmah bacaju. To sam negdje davno vidjela na Faceu i to je živa istina. Na početku je uvijek idila, a kasnije nas život, nažalost, dovede u razna iskušenja i probleme i bitna je ta volja i želja da se skupa prebrode razne nevere. Biti u braku s nekim nije samo kad je sve lijepo, jačina braka vidi se kad ste i nakon raznih manje lijepih stvari zajedno. Ne govorim o nasilju. (Sanja)

Uz pravu osobu to je blagoslov, uz krivu prokletstvo. Pametno i samo ljubav, ali prava. Ako u jednom trenutku imaš dvojbe, bježi. (Valentina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju