Izvadili ste iz ormara svoju omiljenu vunenu vestu, a s njom je na ‘sunce’ izletio i moljac? To je prvi znak da se u ormaru skrivaju i male gladne ličinke koje su zapravo krive za rupe na našoj odjeći. U nastavku pročitajte kako se možete riješiti moljaca i na koji način možete spriječiti njihovo razmnožavanje

1. Moljci vole prljave tkanine stoga odjeću prije dugotrajnog spremanja obavezno operite ili odnesite na kemijsko čišćenje. Često nam se dogodi da npr. sako koji smo nosili dva-tri puta ostavimo u ormaru jer mislimo da se nije zaprljao.

Međutim, mala količina prljavštine, prašine ili znoja koja se u to kratko vrijeme ‘zalijepila’ za njega dovoljna je da privuče moljce. Ukoliko se na vašoj robi već nalaze jajašca moljca ili ličinke, pranje će ih uništiti.

Osim ormara, moljci vole i prostor oko njega. Zavlače se ispod namještaja, vole tamne kuteve i drvene površine, a posebno tepihe, tepisone i zastore.

2. Redovito i temeljito usisavajte prostor oko ormara i čistite ormare. Osim ormara, moljci vole i prostor oko njega. Zavlače se ispod namještaja, vole tamne kuteve i drvene površine, a posebno tepihe, tepisone i zastore.

Ukoliko tijekom usisavanja primijetite moljce u prostoru, nakon čišćenja odmah bacite vrećicu iz usisavača ili odstranite ostatke, ovisno o tipu usisavača koji imate, jer se u njima mogu nalaziti jajašca. Također redovito čistite i prebrišite svoje ormare jer se i u njih uvlači prašina.

3. Odjeću od vune, svile, krzna ili onu napravljenu od drugih životinjskih vlakana spremajte u posebne navlake koje ne propuštaju zrak. Eventualne otvore na navlakama zatvorite ljepljivim trakama. Tako ćete zaštititi komade napravljene od materijala koji su moljcima najprimamljiviji.

U ormar stavite prirodne repelente koji će otjerati moljce, poput cedrovine i lavande.

4. Ekstremne promjene temperature mogu uništiti ličinke stoga ‘zaražene’ odjevne komade na kojima ste ulovili moljca stavite u plastičnu vrećicu koju ćete potom ostaviti u zamrzivaču na dva dana. Nakon toga provjerite ih u toploj prostoriji, operite i tako ćete se riješiti ličinki.

5. U ormar stavite prirodne repelente koji će otjerati moljce. Cedrovina ima snažan miris koji ih odbija, a jedna od najpopularnijih biljaka za borbu protiv moljaca je i lavanda.

Eterično ulje citronele nakapano na komad prirodne tkanine također će pružiti snažan otpor dosadnim malim napastima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju