Ponavljanje ja majka mudrosti, a ono će vam biti od velike koristi ako želite usavršiti svoje kuharske vještine. No na tome putu pomoći će vam i ovi kuharski trikovi


1. Držite crveni luk u hladnjaku: lakše ćete ga iscjeckati i manje će vam suziti oči.

2. Želite li ispeći kremastija jaja na kajganu dodajte im mrvicu vrhnja za kuhanje.

3. Zamrznite ljetno bobičasto voće na sljedeći način: rasporedite ga po protvanu za pečenje i tako stavite u led. Nakon zamrzavanja premjestite ga u vrećice za pohranu. Umjesto stopljenih gruda imat ćete odvojene plodove.

4. Ne znate prepoznati al dente špagete? Pažljivo izvadite jedan rezanac iz kipuće vode, pustite da voda istekne iz njega pa ga bacite na okomito postavljen keramički tanjur. Ako ostane zalijepljen – vrijeme je za gašenje štednjaka! Ako pak sklizne s površine nastavite kuhati.

5. Preko dizanog tjesta stavite mokru krpu, pa se isto neće skoriti i tako upropastiti pečenje kruha, peciva i drugih pekarskih slastica.

6. Ulje za prženje dodajte na prethodno zagrijanu tavu, i tako spriječite ljepljenje namirnica za dno.

Pazite gdje pohranjujete začine i druge namirnice i tako produljite njihovu svježinu i okuse

7. Želite izvući svu vlagu iz neke namirnice, a ne želite kupovati profesionalni dehidrator? Stavite je u pećnicu na najnižu moguću temperaturu, a vrata pećnice ostavite priškrinuta uz pomoć drvene kuhače.

8. Za desert vam treba samo pola jabuke? Polovinu koju ne planirate iskoristiti pošpricajte limunovim sokom i tako spriječite tamnjenje ploda.

9. Namažite zaleđeno meso s malo octa, kako bi ubrzali proces odmrzavanja, ali i omekšali meso prije termičke obrade.

10. Produljite svježinu i spriječite prijevremeno kvarenje mlijeka na sljedeći način: ubacite prstohvat soli u mlijeko nakon što prvi put otvorite bocu.

11. Glazuru ćete lakše ravnomjerno razmazati preko torte ako nož nakratko namočite u toploj vodi, a onda se bacite na ukrašavanje.

12. Domaći sladoled brže će se zalediti u aluminijskoj posudi.

Neke greške, poput dodavanja previše soli omiljenoj juhi, daju se ispraviti tijekom kuhanja

13. Stvrdnjuje li vam se sadržaj soljenke? Stavite u posudicu par zrna nekuhane riže koji će popiti svu vlagu.

14. U juhu ste stavili previše soli? U juhu stavite sirovi krumpir i pustite da se kuha dok ne 'popije' sav višak ovog začina.

15. Salatu ćete ravnomjernije začiniti ako sve sastojke dresinga prvotno promiješajte u staklenoj zdjelici s poklopcem, a tek onda prelijete preko povrća.

16. Svježoj ribi ćete lakše odstraniti ljuske, ako ju cijelu uronite u kipuću vodu na jednu minutu, pa onda nastavite uobičajenim putem.

17. Dodajte prstohvat soli u kipuću vodu prije nego što stavite kuhati jaja i tako spriječite eventualno pucanje opne. (Jaja nemojte 'bacati' u vodu, već ih nježno položite u kipuću vodu uz pomoć žlice.)

18. Krišku jabuke položite na stvrdnutu grudu smeđeg šećera jer će ju ona 'opustiti'.

19. Ne ostavljajte začine u blizini štednjaka jer gube svoj okus na vlažnim, svjetlim i toplim mjestima.

20. Ne podnosite miris i okus dinstanog češnjaka? Ispecite ga u ljusci u pećnici, pa onda kremastu strukturu dodajte umacima, mesu i drugim jelima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju