Ako ste sigurni da je vaša trudnoća uredna, bez straha se možete opustiti i uživati kao i prije trudnoće. Evo nekoliko savjeta za ugodan i zdrav seks u trudnoći.

Brojne trudnice, ali i njihovi partneri, često se pitaju je li zdravo i sigurno imati seksualne odnose za vrijeme trudnoće. Ova problematika otvara brojna pitanja: Može li seks tijekom trudnoće izazvati pobačaj? Hoće li naštetiti bebi? Postoje li seksualni položaji koje treba izbjegavati?

Stručnjaci se slažu da je seks prirodan i normalan u svakoj urednoj trudnoći.

Bebu štite vaš trbuh, maternica i amnionska tekućina, pa penetracija neće napraviti ništa loše. Neki liječnici savjetuju izbjegavanje seksa u posljednjim tjednima trudnoće zato što vjeruju da hormoni u spermijima mogu potaknuti kontrakcije. S druge strane, seks u odmakloj trudnoći je odličan za žene kojima porod kasni jer neki liječnici vjeruju da može na zdrav način potaknuti porod.

1. Isprobajte druge poze

Preferirani seksualni položaj, kažu stručnjaci, možda će se morati promijeniti u trudnoći. Seks s velikim trbuhom može predstavljati nepremostivi problem, pa bi bilo dobro malo istraživati. Vaše tijelo je sada drugačije i možda ćete baš zbog toga doživjeti iskustva za koja još niste znali. Otkrivanje novih stvari s partnerom može oplemeniti vaš seksualni život.

2. Opustite se i nemojte brinuti za bebu

Kao što smo već spomenuli, beba je zaštićena, pa ne morate sumnjati u njezinu sigurnost. Sve dok nema utemeljih zdravstvenih problema, nema brige za dijete. Većina ginekologa će preporučiti seks u trudnoći. Trebate ga izbjegavati samo ako liječnik prepozna da ste u rizičnoj trudnoći. Tek kad sve brige ostavite sa strane, moći ćete se opustiti i uživati.

3. Komunicirajte

Trudnoća je vrijeme velikih promjena. Možda vam se u tom trenutku sviđaju neke potpuno drugačije stvari od onih na koje ste vi i vaš partner navikli. Pošto ne možemo jedni drugima čitati misli, trebate partneru reći koje su vaše nove želje i potrebe. Komunikacija je ključ dobrog seksa.

4. Oralni seks i predigra

Neke trudnice se žale na bol tijekom seksa. To ne znači da za vrijeme i nakon trudnoće ne mogu uživati u seksualnim aktivnostima. Proširite seksualne horizonte, isprobajte neke stvari koje do sada niste. Maženje, masiranje i oralni seks bit će ugodniji nego ikad jer su svi vaši živčani završetci u stanju visoke pripravnosti.

Slika nije dostupna Vječne dileme: 8 odgovora koje morate znati o seksu nakon trudnoće

5. Koristite se jastukom

U trudnoći se teško namjestiti u ugodnu pozu. Većina trudnica smatra da im je jastuk najbolji prijatelj tijekom seksa. Udobno se smjestite i pripremite puno jastuka koje možete upotrijebiti na svim područjima na kojima vas nešto žulja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju