Suočavanje s rakom dojke nije izazov samo za onima kojima je dijagnoza uspostavljena već i za njihove najbliže. U tim trenucima želimo voljenima pružiti svu moguću podršku i ljubav kako bi shvatili da u tome nisu sami. Ipak, ponekad zbog straha da ćemo reći nešto pogrešno, učiniti to može biti teže nego što smo mislili.

Galerija Fizički kontakt može mnogo značiti osobi koja boluje od raka Mali znakovi pažnje i darovi mogu podići raspoloženje Samopregled dojke +12 Razgovori o malim stvarima u životu mogu im smetnuti misli s njihove dijagnoze

Biti tu i napraviti baš sve ispravno za osobu koja boluje od raka zapravo će biti vrlo teško jer sama činjenica da je netko nama blizak teško bolestan pogađa i nas same. To nas ujedno i osvješćuje da bi se slično moglo dogoditi i nama. Prevencija je pola zdravlja, zato je važno da obavljamo samopreglede kod kuće i odemo na ultrazvučni pregled dojki i mamografiju. Možda ga nećemo dobiti preko zdravstvenoga ako za to nema indikacija, no u privatnim poliklinikama poput poliklinike Sveti Rok, Eljuga, Čavka, Vita i Kalajžić, možemo ga učiniti u svakom trenutku.

Samopregled dojke Samopregled dojke Foto: Getty Images

Naša podrška oboljelima nije samo gesta ljubavi već i izvor snage za našu voljenu osobu. Praktičnom podrškom, razumijevanjem i zajedničkim trenucima možemo pomoći nekome da se osjeća manje samim i jačim u borbi protiv raka dojke. Zato smo skupili iskustva onih koji su kroz to prošli kako bismo znali što učiniti ako se nađemo u istoj ili sličnoj situaciji.

Pružite emocionalnu potporu

Stisak ruke, zagrljaj ili neki drugi fizički kontakt može mnogo značiti osobi koja boluje od raka. Takvim znacima pažnje pružamo utjehu onima koji to najviše trebaju, ali im i pokazujemo da smo tu za njih u njihovim najtežim trenucima i ne bojimo se ići s njima do kraja, neovisno o ishodu bolesti.

Razgovori o malim stvarima u životu mogu im smetnuti misli s njihove dijagnoze Razgovori o malim stvarima u životu mogu im smetnuti misli s njihove dijagnoze Foto: Getty Images

Aktivno slušajte njihove probleme

Važno je s njima puno razgovarati kako ih njihovo stanje ne bi obuzelo jer život za njih ne smije stati. Razgovori o malim stvarima u životu mogu im smetnuti misli s njihove dijagnoze. Ako nismo svakodnevno uz njih, tada je poželjno poslati im poruku ili ih nazvati kako bi im rekli da mislimo na njih te da smo uvijek tu ako su voljni razgovarati o bilo čemu – svome emocionalnom stanju, bolesti ili pak svakodnevici i trivijalnim sitnicama zbog kojih će barem nakratko zaboraviti na svoje stanje.

Izbjegnite uspoređivanje njihove dijagnoze s dijagnozama drugih

Teška dijagnoza naših bliskih zasigurno će uznemiriti i nas same. No izrazito je važno da, u želji da im budemo podrška, ne zalutamo s izjavama poput: "Tako je bilo i mojoj rođakinji, ali izvukla se" ili "Moraš misliti pozitivno i sve će biti dobro". Teško je razumjeti kako se zaista osjeća osoba koja se suočila s dijagnozom i rečenice poput navedenih mogle bi im zvučati kao pokušaj da umanjite veličinu njihova problema. Iako mi time ne mislimo ništa loše, za njih, nažalost, problem s kojim se moraju nositi neće postati lakši. Usporedbe nisu dobre jer čak i ako vrlo dobro poznajete nekoga tko se već suočio s istom dijagnozom, dva različita pacijenta sigurno neće imati isti put razvoja bolesti niti isti ishod. Neovisno o tome što su izrečene u najboljoj namjeri, od usporedbi se osoba koja boluje od raka neće osjećati bolje.

Fizički kontakt može mnogo značiti osobi koja boluje od raka Fizički kontakt može mnogo značiti osobi koja boluje od raka Foto: Getty Images

Pomognite joj u svakodnevnim aktivnostima

U takvim teškim situacijama oboljelima je ponekad teško zatražiti pomoć. Možda će pomisliti da su nekome na teret ili pak ne žele druge opterećivati svojim problemima. Zato bismo u tim situacijama trebali ponuditi svoju podršku u svakodnevnim aktivnostima poput nabave namirnica, obavljanja kućanskih poslova, prijevoza do bolnice na terapiju ili poliklinike na pregled. Posebice ako oboljela osoba nema druge na koje bi se oslonila. Tako ćemo im emocionalne pružiti i praktičnu pomoć te pokazati da nam ništa nije teško učiniti za njih.

Darujte male znakove pažnje

Mali znakovi pažnje i darovi mogu podići raspoloženje. Nije loše pokloniti im knjigu, izvesti ih u kino, napraviti kod kuće maraton određene serije ili osmisliti druge aktivnosti koje mogu pridonijeti osjećaju zadovoljstva i opuštanja. Knjiga, film ili serija odvest će ih u neki drugi svijet, gdje će barem nakratko zaboraviti na svoje probleme i uživati u zanimljivim pričama protagonista.

Mali znakovi pažnje i darovi mogu podići raspoloženje Mali znakovi pažnje i darovi mogu podići raspoloženje Foto: Getty Images

Potaknite ih da se povežu s drugima

Ako im je teško razgovarati s nama, možda će im biti lakše povjeriti se nekome tko je prošao isto ili slično. Zbog takve vrste podrške osnovane su i mnoge udruge poput Nismo Same ili Europa Donna – iskrene, otvorene zajednice većinom žena koje ruše tabue i jedna drugoj predstavljaju veliku podršku i motivaciju u borbi s tom malignom bolešću.

Povezivanje u takve zajednice ne donosi im samo prijateljstva i razumijevanje već i vrlo vrijedne informacije o zdravstvenom sustavu i njihovim pravima unutar njega ili pak akcije koje im mogu pomoći, poput prijevoza do bolnice na terapije ili neformalne kave s liječnicima na kojima ih mogu pitati bez zadrške baš sve. U takvim zajednicama znaju koliko je važno pružati psihološku pomoć oboljelima i njihovim obiteljima jer bolest ne pogađa samo oboljelu osobu već i njezinu obitelj, prijatelje, kolege, sve u njezinu okruženju, pa ako je ne mogu osigurati, rado će je uputiti onome tko može.

Poštujte njihovu potrebu za privatnošću

Neki ljudi koji se bore s teškom bolešću često ne žele pomoć ili im je teško prihvatiti je. Ponekad je razlog tomu jer žele ostati neovisniji što više i što duže mogu. Nalazimo li se u situaciji da im želimo pomoći, ali dobivamo "odbijance", ne smijemo to shvatiti osobno. Trebamo poštovati njihovu odluku i potrebu za privatnošću kako bismo izbjegli neugodne trenutke, ali im istovremeno dati do znanja da smo tu ako se predomisle. Važno je ne odustati i shvatiti kako im se u ovom trenutku možda preteško otvoriti ili im to stvara opterećenje. Ipak, u budućnosti bismo mogli ponovno ponuditi pomoć, ali prije toga moramo biti sigurni da smo je u mogućnosti ispuniti, neovisno o tome je li samo riječ o razgovoru uz koju primjerenu šalu, obavljanju kupovine namirnica ili vožnji na terapiju.

Affidea Affidea Foto: PR

Svi, a pogotovo oni koji su sami bili u takvoj situaciji ili su bliski s osobom koja boluje, mogu učiniti nešto vrlo pozitivno, a to je širenje riječi o važnosti preventivnih pregleda. Preventivni pregledi izrazito su važni jer su ishodi za oboljele tada znatno bolji. Ako se nešto i otkrije, šanse za izlječenje su veće.

Affidea Affidea Foto: PR

U poliklinikama Sveti Rok, Eljuga, Vita, Čavka i Kalajžić, poznatim Affidea centrima diljem Hrvatske i vodećim pružateljima medicinskih usluga naprednog dijagnostičkog snimanja, ambulantne i onkološke skrbi, možemo se u svakom trenutku naručiti na preglede koji nam mogu spasiti život. Ako nam je oboljeli od raka dojke član obitelji, bitno je da barem jednom do dva puta godišnje obavimo ultrazvuk dojki ili mamografiju kako bismo na vrijeme otkrili potencijalno opasno stanje. Otkrijemo li rak dojke u ranom stadiju, naše šanse za izlječenje i preživljavanje su najveće.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Affidea po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju