Žene su najčešća i najlakša meta provala, pljački i pokušaja silovanja većine kriminalaca. Da baš uvijek nije tako svjedoči junakinja sljedeće priče koju donosi novinarka magazina Provjereno.

Antonija je iz Kutine, ima dvadesetak godina i visoka je svega 156 centimetara. Kao idealnu metu prepoznao ju je razbojnik koji je prije dva mjeseca na nju nasrnuo dok je zatvarala videoteku u kojoj radi. 

Nasilnik je Antoniji stavio ruku na usta i povukao ju za kosu. Djevojka se snašla, udarala je napadača šakom i izgurala ga van.

Zoran Grgas instruktor je tečaja za samoobranu i prvo pravilo kojem uči svoje polaznice je da ako nanjuše opasnu situaciju bježe. Izazivati sudbinu i junačiti se, loša je odluka, kaže. 

'Najvažnije je ne dopustiti da te netko uhvati, ne dopustiti da te netko stjera u kut,  sve dotle imamo nekakve sanse. Ovako, čim žena na pod padne ili bude pritisnuta negdje onda, realno je reći, dalje je sve jako, jako, jako teško, pogotovo ako je napadač fizički veći ili jači', objašnjava Zoran.

Dubravko, magistar kriminalistike, upozorava da je najpogodnije vrijeme za napad noć, a mjesto ulica. Naglašava da i određeno ponašanje privlači kriminalce. Nekada to može biti kretanje po određenim mjestima, neoprezno rukovanje i pokazivanje novca, a stil oblačenja nekada zna biti presudan. 

Ako već do napada dođe, dobro je znati da svakodnevne sitnice kao što su ključevi, kišobran, torba ili knjjiga mogu biti spasonose. 

Cijelu priču o metodama obrane od pljački i napada pogledajte u priloženom video prilogu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju