Svaka žena trebala bi jednom tjedno raditi samopregled grudi, uključujući i bradavice, kako bi na vrijeme uočila moguće promjene na dodir i u izgledu grudi i bradavica. Donosimo sedam činjenica o bradavicama koje bi trebala znati svaka žena.

1. POJAVE na bradavicama koje ne smijete ignorirati su:
- krv
- iscjedak
- promjene koje ne prolaze poput npr. mrlja
- abnormalne kvržice
- čudan miris
- neuobičajena bol

2. AREOLA okružuje bradavicu i kod svake žene je drukčijeg oblika, veličine i teksture. Sitne kvržice na areoli sasvim su normalne i njihova veličina i broj mogu varirati ovisno o temperaturi i količini vlage. Broj kvržica može se mijenjati, ali ako primijetite novu kvržicu koja ne prolazi, posjetite liječnika.

Boja areole može se promijeniti tijekom trudnoće kada često potamni. Ta je pojava također potpuno normalna, kao i to da bradavice trajno ostanu tamnije.

3. DLAČICE NA BRADAVICI normalna su pojava i počnu rasti tijekom puberteta. Međutim, na povećani rast dlačica treba obratiti pažnju jer to može upućivati na zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika. Također, u redu je odstraniti dlačice na bradavici. Najbolji način da to napravite, a da ne iziritirate ili oštetite osjetljivu kožu bradavice jest taj da dlačice počupate pincetom.

4. SVRBEŽ NA BRADAVICI I OKO NJE 
može upućivati na druge zdravstvene probleme, ali najčešće nije riječ ni o čemu ozbiljnom. Uzrok svrbeža može biti i sredstvo za tuširanje ili grudnjak. Ako svrbež ne prolazi ili je popraćen boli i/ili iscjetkom iz bradavice, posjetite liječnika.

5. TIJEKOM MENSTRUACIJE normalno je da su bradavice bolne i osjetljivije na dodir, a razina osjetljivosti ovisi od žene do žene. Ako povećana osjetljivost bradavica ne prođe nakon menstruacije, obratite se liječniku.

6. DOK DOJITE, normalno je osjetiti bol ili nelagodu. Kako biste smirili bolne grudi i bradavice, mogu pomoći umirujući losioni i paracetamol. Vrlo je važno da tijekom dojenja nosite grudnjak koji će odgovarati veličini i obliku grudi u to vrijeme. Dobra potpora tijekom dana pomoći će da vas grudi manje bole dok dojite. Kod dojenja može vam pomoći i narodni lijek za najbrže ublažavanje upaljenih i bolnih grudi.

7. U MENOPAUZI je normalno da su bradavice suše i da se na njima pojave sitne pukotine jer koža gubi elastičnost zbog smanjenja estrogena. Njegujte bradavice hidratantnom kremom te ih mažite nježnim pokretima. No menopauza ne mora biti jedini uzrok suhoće bradavica i ako vas to brine, potražite pomoć liječnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju