Trendovi u dizajnu interijera neprestano se mijenjaju, a minimalizam je već nekoliko sezona najpopularniji stil uređenja doma. Minimalistički stil počiva na tvrdnji manje je više te stavlja naglasak na čistoću oblika i jednostavnost linija.

Galerija Detalji zbog koji stan izgleda hladno Detalji zbog koji stan izgleda hladno Detalji zbog koji stan izgleda hladno +5 Minimalizam je jedan od najhladnijih stilova uređenja

Nastao je kao reakcija na kič pa je njegova glavna karakteristika – bijela boja. Iako se radi o nepogrešivoj boji koja prostoru daje prividnu veličinu, moderni domovi često izgledaju hladno, što posebno dolazi do izražaja tijekom jeseni i zime.

Ako biste tijekom zimskih mjeseci htjeli u svoj dom unijeti malo topline, pročitajte koji to detalji i predmeti dom čine hladnijim nego što on zapravo jest.

1. Bijela, siva i crna boja

Minimalizam zahtjeva apsolutnu jednobojnost, a takvi prostori izgledaju posebno hladno. Primjerice, crni namještaj i bijeli zidovi kombinacija su kojoj je teško dati dozu intimnosti i romantike. Ako biste htjeli dom urediti u toplijim notama, a ipak se držati jednostavnosti, možda biste trebali barem jedan zid u domu obojiti u neku topliju boju.

Detalji zbog koji stan izgleda hladno Kombinacija crne i bijele također je hladna (Foto: Living4media)

2. Metal

Radi se o materijalu koji je jedan od temeljnih karakteristika vrlo popularnog industrijskog stila. Ako se ne kombinira s drvom, metal u stan ili kuću može unijeti hladnu notu. Metali više nisu u dom integrirani samo preko detalja, već su zauzeli puno veće površine pa danas kuhinje od nehrđajućeg čelika viđamo i u domovima, ne samo u restoranima.

Detalji zbog koji stan izgleda hladno Metal je još jedan detalj koji stan čini hladnijim (Foto: Living4media)

3. Prazne police

Cvijeće, uokvirene fotografije, knjige i suveniri s putovanja detalji su koji minimalizam ne podnosi pa ih većina ljubitelja jednostavnosti skriva u ormariće, dok police zjape prazne. Ako želite domu udahnuti topliju notu, izložite svoje uspomene.

Detalji zbog koji stan izgleda hladno Prazne police čine stan hladnijim nego što jest (Foto: Living4media)

4. Svjetlo

Neka su istraživanja pokaza da svjetlost utječe na raspoloženje i na razinu energije. Svjetlost može biti topla ili hladna, a ta se temperatura mjeri u Kelvinima. Određeno je kakvo svjetlo se koristi u domovima, a kakvo u poslovnim prostorima. Iako najtopliju notu domu daje sunčeva svjetlost, preporuka je u dom instalirati ambijentalno svjetlo, koje je diskretno i odlično se uklapa u prostor.

Detalji zbog koji stan izgleda hladno Minimalizam je jedan od najhladnijih stilova uređenja (Foto: Shutterstock)

5. Manjak prirodnih materijala

Primjerice, drvo domu daje poseban šarm. Ako volite minimalistički stil uređenja, a ipak biste htjeli u domu stvoriti malo topliju atmosferu, možda je industrijski stil pravi odabir za vas. Kombinacija metala i drva njegova je glavna karakteristika, ujedno je i vrlo trendi.

Detalji zbog koji stan izgleda hladno Bijela boja čini prostor hladnijim (Foto: Living4media)

6. Samo jedna tekstura

Ako u svom domu imate samo jednu teksturu, on će izgledali hladnije nego što jest. Primjerice, ako je sav namještaj sačinjen od samo jednog materijala, vrlo će efektno izgledati ako deku drugog materijala prebacite preko kauča. Tim malim postupkom automatski ćete vizualno ugrijati prostoriju.

Detalji zbog koji stan izgleda hladno Jednake teksture materijala prostor čine hladnijim (Foto: Shutterstock)

7. Suho cvijeće

Biljke mogu osvježiti svaki prostor i udahnuti mu toplinu. Ako u stanu ili kući uopće nema zelenila, taj prostor će izgledati hladno i pomalo sterilno.Dom bez boja ne mora nužno izgledati dosadno, samo ako ubacimo koji živi cvijet. 

Suho cvijeće Suho cvijeće domu daje hladnu notu (Foto: Shutterstock)

U nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako u dom unijeti toplu notu.

  • Unesite tople boje. Primjerice, bež i smeđi tonovi savršeni su način kako u dom unijeti toplinu. Ako ne želite zidove bojiti u smeđe tonove, dovoljno je tek dodati pokoji detalj, kao što je efektni jastuk, deka ili zidna slika apstraktnog motiva u bež tonovima.
  • Upalite svijeću. Ovo je najjednostavniji način kako prostor učiniti romantičnim, čak i ako je uređen u minimalističkom stilu. Svijeća i hladne prostorije, kao što je kupaonica, u trenu može učiniti toplijima, a kupka uz svijeću može vas opustiti.
  • Ubacite tepih i zavjese. Maleni tepisi jednostavni su za održavanje, a u trenu će dom učiniti toplijim. Također, zavjese na prozorima stvorit će intimniji ugođaj.
  • Ubacite drvo. Ove i sljedeće godine bit će sve popularnije prirodno drvo u svjetlijim i srednjim tonovima, a upravo je taj materijal najbolji odabir za sve one koji žele utopliti životni prostor. Takav dojam možete postići policom ili malim ormarić u dnevnom boravku.

"Vrijedilo je": Baš dobar ugradbeni ormar zbog kojega se Marija iz Zagreba odrekla dijela dnevnog boravka Marijn stan na Jarunu Marijn stan na Jarunu Marijn stan na Jarunu +12 Marijn stan na Jarunu 20 ideja kako urediti samo svoj kutak za opuštanje Kutak za uživanje Kutak za uživanje Kutak za uživanje +17 Kutak za uživanje

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju