Već nekoliko sezona stručnjaci iz područja uređenja interijera i eksterijera napominju da je glavno pravilo kupovati što manje novih stvari, odnosno restaurirati stare predmete, udahnuti im novi život i tako prostoru dati posebnu toplinu.

Galerija Marijn stan na Jarunu Marijn stan na Jarunu Marijn stan na Jarunu +12 Nove predmete Marija je kombinirala sa starima i tako u stan unijela malo sog karaktera

Tim se pravilom vodila i Marija Hanić iz Zagreba, velika ljubiteljica umjetnosti, koja je svoj kutak uredila u potkrovlju obiteljske kuće na Jarunu.

Marija nam govori da je svoju strast prema kreativnom izražavanju usmjerila prema restauriranju, fotografiranju, kuhanju i dekoriranju, a posljednje dvije godine pažljivo je skupljala stare predmete kako bi ih ukomponirala u svoju ružičastu oazu. 

Najveći je izazov kod uređenja interijera, priznaje nam, pitanje hoće li svi predmeti koje skuplja u garaži na kraju stati u njezin životni prostor. 

Marijn stan na Jarunu Zid s fotografijama i slikama jedan je od najšarmantijih dijelova u stanu (Foto: Privatna arhiva)

U stanu od 75 kvadratnih metara smjestio se dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica – spojeni u jednu cjelinu te garderoba, dvije sobe, kupaonica i balkon na sjevernoj strani.

Dnevni boravak spoj je toplih boja i drva koji se provlači kroz sve prostorije, čak i u kupaonici koju krase pločice s motivom drva.

Marijn stan na Jarunu I u kupaonici su se odlično uklopili drveni detalji (Foto: Privatna arhiva)

Iako ima novih predmeta u stanu, puno ih je starih, s nekom posebnom pričom. Primjerice, komodu sam kupila na Marketplaceu, od čovjeka koji je čistio staru kuću. Bila je oštećena i tamno smeđa. Iako sam se namučila, jer ima dosta neravnih i izrezbarenih površina, na kraju se isplatilo, govori nam Marija i dodaje kako je u stanu još dosta predmeta koje je netko htio baciti, poput vrlo efektnog lustera.

Jedan od detalja koji u Marijinu stanu privlači najviše pažnje svakako je ugradbeni ormar s drvenim retro vratima. 

Marijn stan na Jarunu Ugradbeni ormar zbog kojega se Marija odrekla dijela dnevnog boravka (Foto: Privatna arhiva)

Ugradbeni ormar je moja ideja, odlučila sam smanjiti površinu dnevnog boravka da bih je ostvarila i definitivno nisam požalila. A vrata, vrata su dar dobrog prijatelja za rođendan i jedna od dražih stvari u stanu, govori nam.

Upravo je retro stil jedan od najpopularnijih stilova uređenja i ove sezone, a Marija mu je udahnula i ponešto svog karaktera. To posebno možemo vidjeti na zidu u dnevnom boravku koji je prekriven fotografijama.

Zid u boravku govori dosta o meni, zapravo o stvarima koje volim. Morski motivi jer obožavam more. Biljke jer u slobodno vrijeme vrtlarim s mamom u našem malom vrtu iza kuće, jako volim cvijeće koje ćete uvijek naći kod mene u stanu.

Motivacijske poruke da me dignu kad padnem. Zima je moje omiljeno godišnje doba zato je tu kućica u snijegu i naravno Božić (fotografija gore desno). Tigar je moja najdraža životinja, objasnila nam je Marija i istaknula kako najviše voli provoditi vrijeme u kutku sa stolicom za ljuljanje u kojoj se opušta i čita knjige.

Marijn stan na Jarunu Staru komodu Marija je sama uredila, a stol na fotografiji star je 30 godina i izradio ga je njezin tata (Foto: Privatna arhiva)

Na pitanje što bi savjetovala osobama koje žele na sličan način urediti životni prostor, Marija nam skromno govori da nije od nekih savjeta, jer je ovo ipak njezino prvo uređenje.

Moj savjet je razmišljati unaprijed jer sve što je lijepo nije uvijek funkcionalno. Ja osobno volim kombinirati stilove, ali ne volim pretjerivati. Stanovi u potkrovlju zahtijevaju malo više razmišljanja, naravno, ako želiš maksimalno iskoristiti prostor, zaključila je Marija.

Marijn stan na Jarunu Ružičastu i zelenu boju Marija je kombinirala s drvenim detaljima (Foto: Privatna arhiva)

I terasa je krasna: Stan u Sesvetama u kojem su modularna kuhinja i preuređena kupaonica baš wow Tako lijepi stan u Sesvetama u kojem je preuređena kupaonica glavna zvijezda - 16 Tako lijepi stan u Sesvetama u kojem je preuređena kupaonica glavna zvijezda - 14 Tako lijepi stan u Sesvetama u kojem je preuređena kupaonica glavna zvijezda - 13 +15 Tako lijepi stan u Sesvetama u kojem je preuređena kupaonica glavna zvijezda - 4

Nevjerojatan stan od 18,6 kvadrata u centru Zagreba uređen - savršeno Savršeno uređen stan od 18,6 kvadrata u centru Zagreba Savršeno uređen stan od 18,6 kvadrata u centru Zagreba - 6 Savršeno uređen stan od 18,6 kvadrata u centru Zagreba - 4 +11 Savršeno uređen stan od 18,6 kvadrata u centru Zagreba - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju