Stanovnike Zagreba neugodno je iznenadio potres jačine 5,4 stupnja po Richteru koji se dogodio u nedjelju, 22. ožujka 2020.

Otada je Hrvatsku pogodilo gotovo stotinjak potresa manjeg intenziteta, a Seizmološka služba potvrdila je kako je potpuno normalno da će se pojačati njihova učestalost u sljedećih nekoliko dana i tjedana.

Iako nitko ne može predvidjeti budućnost niti jačinu novih potresa, moguće je poduzeti određene korake koji bi mogli smanjiti materijalne štete u domu, te spriječiti eventualne ozljede pojedinaca.

Slika nije dostupna Upute stručnjaka: Kako se ponašati tijekom i nakon potresa?

Prije svega, popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cijevi. Provjerite i stanje temelja vašeg doma.

Donosimo vam još nekoliko savjeta:

1. Udaljite krevet od prozora
Potresi često znaju pogađati određeno područje u rano jutro kada je dobar do građana još uvijek u krevetu. Ako vas potres zahvati u spavaćoj sobi, stručnjaci savjetuju da ostanete u krevetu tijekom njegova trajanja te da glavu zaštitite jastukom. S obzirom da tijekom potresa može doći do pucanja stakala savjetuje se da krevet što više udaljite od prozora.

2. Uklonite nepotrebne stvari uz krevet
Ako je to ikako moguće uklonite viseće i stajaće lampe koje se nalaze u neposrednoj blizini kreveta, odnosno iznad njega kako bi spriječili njihovo rušenje na prostor za spavanje.

Što spremiti u ruksak za vanredne situacije? Koristan podsjetnik: Kako se ponašati za vrijeme potresa i što sve morate imati u ruksaku?

3. Udaljite krevet od visokih ormara i polica
Tijekom jačih potresa može doći do rušenja namještaja, a posebno visokih ormara i polica. Ako namještaj nije fiksiran na zid, dobro bi bilo premjestiti ga u drugi dio doma, te svakako udaljiti od kreveta.

4. Fiksirajte televizor na zid
Današnji televizori su tanji i lakši od nekadašnjih modela s katodnom cijevi. Ako televizor nije fiksiran na zid ili dobro pozicioniran, velike su šanse da će pasti na pod tijekom potresa te se oštetiti.

5. Stavite teže stvari na pod
Nemojte stavljati teške predmete na visoke pozicije u domu. Bolje ih je privremeno odložiti na pod nego gurati na visoke police ili u ormare.

Slika nije dostupna Nemojte se sramiti: Ako osjećate da više ne možete, potražite psihološku pomoć

6. Zablokirajte kretanje namještaja s kotačićima
Uokvirene slike i zrcala na zidovima jedna su od prvih stvari koje počnju padati tijekom jačeg potresa. Dobro ih fiksirajte na zidove ili privremeno položite na pod. Zablokirajte i kretanje pokretnih dijelova namještaja kao što su stolići na kotačiće, pokretne grijalice ili klima uređaji.

7. Premjestite teški stol u spavaću sobu

Ako niste u mogućnosti napraviti predložene izmjene vezane uz poziciju kreveta, premjestite čvrst stol u spavaću sobu. U slučaju potresa sakrijte se pod njega te zaštitite od svih evenutalnh predmeta koje bi mogle pasti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju