Pandemija koronavirusa potpuno je promijenila naše živote. Situacija u kojoj se nalazimo nije prirodna i stoga je mnogima od nas potrebna psihološka pomoć. Kada se tome pridoda jučerašnji potres koji je zahvatio Zagreb i široku okolicu, situacija je još složenija.

Zato su psiholozi i psihoterapeuti morali iz korijena promijeniti svoj način rada te sada brojni od njih nude podršku putem interneta i telefona, a baš su za tu namjenu otvorene i brojne telefonske linije.

Hrvatska psihološka komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim društvima psihologa organizirala mrežu telefonskih linija na kojima je moguće razgovarati s psiholozima i psihologinjama.

Vedran Korušić, predsjednik Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH), svjestan je da aktualna događanja mogu izazvati ozbiljne posljedice za mentalno zdravlje ljudi.

Nužno je da u ovom razdoblju krize i izolacije nastavimo pružati pomoć i raditi s klijentima. Izolacija, stres, strah svima nama su izazov i zahtijevaju “upravljanje”, a nekima mogu biti okidač za dublje probleme. Jed(i)na mogućnost za nastavak rada je psihoterapija putem interneta.

Svjesni smo da je mali broj naših stručnjaka vješt u ovom načinu rada i da su mnoga pitanja postavljena o mogućnostima i izazovima “online psihoterapije”, objavio je na službenim stranicama SPUH-a i svim psihoterapeutima omogućio brzo snalaženje i pružanje hitne psihološke pomoći.

Osjećate li da vam je sve ovo što se događa previše, a ne znate kome biste se obratili, ne dvojite ni trenutka i nazovite neki od brojeva ispod prema županiji u kojoj živite.

Također, Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je psihološku pomoć za učenike, učitelje i roditelje.

U tu svrhu, krizni tim, kao i savjete stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, možete dobiti e- poštom kurikulum@mzo.hr i telefonski:

Nataša Grundman Slavić
kontakt mobitel: 091 16 67 882
Sisačko-moslavačka
Zagrebačka
Karlovačka
Grad Zagreb

Željka Čolović Rodik
kontakt mobitel: 091 51 11 948
Krapinsko-zagorska
Varaždinska
Međimurska

Situacija u kojoj se nalazimo nije uobičajena i mnogi od nas "pucaju". Zato što prije, ako je potrebno, potražite besplatnu psihološku pomoć.

Mamče Ilić
kontakt mobitel: 091 53 56 333
Koprivničko-križevačka
Bjelovarsko-bilogorsk
a

Ivana Sadaić
kontakt mobitel: 098 18 75 641
Osječko-baranjska
Požeško-slavonska
Brodsko-posavska
Vukovarsko-srijemska
Virovitičko-podravska

Davorka Glavina-Stanković
kontakt mobitel: 091 17 27 776
Istarska županija

I upamtite, nije sramota potražiti psihološku pomoć. Štoviše, to je znak toga da ste svjesni problema i da ga želite riješiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju