Perilica rublja neizostavni je dio svakog kućanstva, a koliku vrijednost donosi u našu svakodnevicu primjećujemo tek kada se nešto dogodi s njome i primorani smo nekoliko dana prati na ruke.

Da bi se to izbjeglo, mnogo toga možemo napraviti i sami, a sve što trebamo je pripaziti na nekoliko detalja prilikom pranja.

1. Zatvarači
Naše omiljene traperice možda jesu savršeni spoj udobnosti i stila, no njihovi metalni zatvarači mogu naštetiti perilici, pa i ostatku odjeće. Osim što mogu oštetiti drugu odjeću u bubnju, napose onu jako osjetljivu, također mogu zaglaviti u bubnju te izgrebati unutrašnju stranu vrata perilice. Kako bi se to izbjeglo, prije pranja treba provjeriti jesu li svi zatvarači podignuti sve do kraja odnosno zatvoreni.

2. Grudnjaci
Iako se nerijetko preporučuje da bi se grudnjaci kao osjetljivo rublje trebali prati ručno, u stvarnosti rijetko tko od nas ima vremena za to. Zato ih obično stavljamo u perilicu s drugim rubljem, no čak i oni mogu oštetiti bubanj perilice. Naime, žice iz grudnjaka vrlo lako mogu iskliznuti te zaglaviti u rupicama bubnja.

Zato se preporuča da se grudnjaci, korzeti i ostalo žičano rublje stavlja u posebnu mrežastu vrećicu koje se mogu kupiti i u našim trgovinama već za nekoliko kuna.

Perilica rublja duže će potrajati ako pripazimo na nekoliko detalja.

3. Kovanice
Sreća je u džepu naći nenadani novac, no ako je riječ o kovanicama, to i nije velika sreća za našu perilicu. Štoviše, kovanice mogu oštetiti i bubanj i staklo vrata perilice mnogo ozbiljnije nego žice iz grudnjaka i zatvarači. Zato je dobro uvijek prije pranja pogledati sve džepove.

4. Hladna voda
Iako pranje hladnom vodom štedi električnu energiju te ujedno djeluje blagonaklono prema tkaninama, preniske temperature mogu naštetiti perilici. Ako se već često poseže za takvim načinom pranja, preporučuje se povremeno održavanje perilice vodom na temperaturi od 90 stupnjeva.

Odjeća u ormaru Jeste li znali? Četiri vrste tkanina koje se ne smiju prati s omekšivačem

To se može napraviti tako da se u praznu perilicu doda čaša octa i pokrene ciklus, a to će odstraniti kamenac koji se nakupljao uslijed pranja na niskim temperaturama.

5. Mokra odjeća
Ostavljanje mokre odjeće u perilici nakon što je završio ciklus pranja ne samo da će djelovati loše na odjeću i ostaviti neugodne mirise nego se razvija i mogućnost za stvaranje plijesni unutar samog bubnja.

Zato se preporučuje izvaditi rublje iz perilice odmah po završetku pranja. Ako zbog nekog razloga nismo u mogućnosti odmah staviti odjeću na sušenje, preporučuje se da je barem premjestimo u plastičnu košaru ili lavor za rublje ili, pak, barem otvorimo vrata perilice i ostavimo rublje tako.

6. Previše deterdženta
Ako ste se kada pitali zašto vam je odjeća nakon pranja gotovo ljepljiva na dodir, odgovor se krije u stavljanju previše deterdženta. No ne samo da to može pogubno djelovati i na samu strukturu tkanine nego i na upravljačku ploču same perilice.

Zato je dobro proučiti upute koje dolaze uz određenu perilicu i držati se preporuka o količini deterdženta, napose ako imate modernu perilicu s digitalnom upravljačkom pločom.

7. Previše rublja u bubnju
Baš kao što previše deterdženta može biti štetno, jednako je i s guranjem previše rublja u perilicu. Prekomjerna količina rublja uzrokuje i prekomjerno trošenje amortizera i ležajeva perilice. Zato se preporučuje slijediti upute proizvođača, a ako imate noviju perilicu s digitalnom upravljačkom pločom, perilica će sama automatski izvagati količinu rublja.

Imajte na umu da odjeća različitog materijala i različito teži pa će, primjerice, traperice ili veliki vuneni puloveri biti znatno teži od svilenih bluza.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju