Učinci vježbanja ne završavaju u onom trenutku kada je i aktivnost gotova. Oni traju još satima i poboljšavaju sposobnost našeg tijela da kontrolira razinu šećera u krvi, što je samo jedna od prednosti.

Redovita tjelovježba nam pomaže i izgubiti na težini, a jedan od oblika vježbanja koji ima cijeli niz koristi, uz gubitak kilaže, je hodanje.

Ako dok hodate primijenite nekoliko trikova koje vam donosimo u nastavku, od njega ćete imati još više koristi.

Pročitajte kako izvući najveću korist iz svakog koraka koji napravite dok hodate:

1. Budite uspravni

Neka vaše uši i ramena budu u ravnini s vašim kukovima kako biste aktivirali trup. Uspravno stajanje ima i druge prednosti - zahvaljujući njemu izgledate mlađe i mršavije, a čak vam može pomoći da se osjećate energičnije.

2. Opustite šake

Umjesto da stisnete šake, čime trošite energiju koju možete utrošiti na dodatno hodanje, opustite ih.

3. Neka vam korak bude kratak

Duži koraci mogu povećati rizik od ozljede zglobova. Tijekom hodanja potrudite se da vam broj koraka u minuti bude što veći.

4. Uvodite promjene

Izvođenje aktivnosti na isti način iz dana u dan može postati dosadno, a i vaše tijelo se može naviknuti na rutinu, što će dovesti do toga da ne mora naporno raditi da bi dovršilo vježbu. Posljedica navikavanja bit će i sagorijevanje manjeg broja kalorija.

Da biste to spriječili, važno je mijenjati rutinu kako vaši rezultati ne bi stagnirali. Za bolji učinak mijenjajte rutu kojom hodate, brzinu i dužinu hoda, razinu nagiba. Što više varirate, rezultati će biti bolji.

5. Uključite intervale

Iako vam intervalni trening možda zvuči komplicirano, on je daleko od toga. Tijekom hodanja dovoljno je promijeniti brzinu kojom se krećete. Primjerice, ako ste odlučili pješačiti 30 minuta, hodajte pet minuta umjerenim tempom, nakon čega jednu minutu hodajte najbrže što možete, a zatim se opet vratite na umjereni tempo i ponavljajte ovo do kraja šetnje.

6. Uputite se u brda

Hodanjem uzbrdo možete značajno povećati potrošnju kalorija, a što je veći nagib, to će biti i veći izazov za vaše mišiće. Vikendom se zato uputite u neko brdo ili planinu u vašoj blizini. Osim što ćete uživati u prirodi i društvu, brže ćete vidjeti rezultate vašeg rada. Hodanje uzbrdo ne samo da će vam pomoći u gubitku težine, nego i u toniranju i učvršćivanju vaše stražnjice i mišića trupa.

Žena Isplati se! Što se dogodi u tijelu ako poslije večere šetate samo 15 minuta?

Hodanje Isplati se: 10 razloga zbog kojih ćete dan počinjati šetnjom

Naravno, ako imate problema s leđima i koljenima, ovakvo hodanje možda nije prikladno za vas, pa se obavezno posavjetujte s vašim liječnikom.

7. Utrkujte se sami sa sobom

Bez obzira na to koliko je spor ili brz vaš trenutni ritam hodanja, uvijek možete raditi na povećanju brzine kojom se krećete u šetnji. Što je veća brzina, više ćete kalorija sagorijevati.

Ako niste sigurni kako povećati brzinu, pokušajte svojim uobičajenim tempom prošetati kilometar i pol i zapamtite vrijeme. Idući put kada krenete u šetnju pokušajte se kretati malo brže i prijeći istu rutu za 30 sekundi manje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju