Viseće biljke dobar su način kako svome domu dati dodatnu dozu dekoracije, a pritom ih maknuti s puta djeci i kućnim ljubimcima.

I zato u nastavku izdvajamo nekoliko njih koje su vrlo jednostavne za održavanje, čak i za početnike.

1. Vražji bršljan
Vražji bršljan jedna je od biljaka koja se uistinu lako održava te se često preporučuje za svaki dom jer pročišćava zrak, naročito od ugljičnog monoksida. Potječe se iz tropskih krajeva, a u divljini se svojim listovima obično ovija oko kore drveta.

Dovoljno je zalijevati ga dvaput tjedno, no prije svakako provjerite je li se zemlja osušila. Ako nije, pričekajte još dan-dva. Bude li pravilno njegovan, može narasti i više od metra i pol pa uistinu napraviti čaroliju zelenu čaroliju u vašem domu.

Ipak, imajte na umu da je riječ o otrovnoj biljci za životinje, pa ako imate mačku koja se voli penjati, pripazite na to.

2. Zlatni puzavac

Višegodišnja penjačica (koja može biti i u visećoj tegli) srcolikih listova vrlo je jednostavna za održavanje pa je se osim u domovima može naći i u mnogim uredima. Također joj nema premaca kada je u pitanju uklanjanje štetnih toksina u zraku.

Voli sjenovite kutke bez izravnog svjetla, no potrebno mu je osigurati dovoljno veliku teglu i prostor oko nje jer za nekoliko godina može narasti i do tri metra. Kada je u pitanju zalijevanje, dovoljno ju je zaliti dvaput tjedno. Sjajan je izbor i one koji su tek ušli u svijet biljaka i žele proširiti svoju kolekciju jer se vrlo lako razmnožava reznicama.

3. Ceropegija

Duge tanke stabljike s nizom sitnih, mesnatih listova koji svojim oblikom podsjećaju na srce – tako bi se najlakše mogla opisati ceropegija. Ono što je mnogima posebno privlačno na njoj je to što tijekom ljetnih mjeseci ima male, ružičaste viseće cvjetove koji će dati dozu topline svakom prostoru.

Potrebno joj je osigurati izravnu sunčevu svjetlost i propustan supstrat kako se voda ne bi zadržavala i i uzrokovala truljenja gomolja. Za vrijeme zimskih mjeseci ova biljka miruje stoga se zalijeva jednom u dva tjedna, a tijekom ostatka godine nešto češće. Ipak, najvažnije je pratiti njezin ritam i zalijevati je tek onda kada se tlo u potpunosti osuši.

4. Filodendron

Rod biljaka koji sadrži više od 200 vrsta, krije se iza naziva filodendron. Postoje i stajaće verzije, kao i puzavci, a jedan od mnogima najdražih za uzgoj je upravo potonji, u vrtlarstvu poznat pod nazivom Filodendron imbe- srcolikog lišća tamnozelene boje. Popularni su hibridi s bijelim točkicama ili obojenim rubovima.

Viseće biljke mogu biti sjajan odabir dekoracije doma.

Biljka jako brzo raste i lako se prilagođava zatvorenom prostoru. Može narasti do tri metra, a također ju je dosta zalijevati jednom tjedno, što je čini idealnim izborom za one koji nemaju puno vremena ili zaboravljaju na zalijevanje.

5. Peperomija

Peperomija je zimzelena trajnica sjajnih, mesnatih zaokruženih listova. Potječe iz tropskih prašuma, a potrebno joj je svijetlo stanište zaštićeno od izravne Sunčeve svjetlosti, ali i visoka vlaga. Zimi je potrebno pripaziti na nju jer joj ne odgovara temperatura manja od 15 stupnjeva Celzijevih. Kao i sve biljke na našem popisu, dovoljno ju je zalijevati jednom do dvaput tjedno.

6. Krunica

Biljka koja svojim izgledom uistinu podsjeća na krunicu pripada sukulentima. Njezini listovi podsjećaju na male kuglice bisera. Na jednom su dijelu lagano utezane što omogućuje dovoljno dobivanje svjetlosti. Svaka od njezinih grančica može narasti do 90 cm.

S obzirom na to da je riječ o sukulentu, ne voli često zalijevanje, no ako imate kućne ljubimce, pripazite jer je riječ o otrovnoj biljci.
Ipak, uz nju i ostalih šest visećih biljaka na našem popisu možete krenuti u pustolovinu stvaranja zelene idile u svom dome, gotovo nalik prašumi.

7. Zračna biljka

Biljka koja izaziva čak i čuđenje kod mnogih, jer joj za rast nije potrebno tlo, svakako je zračna biljka. Ne zahtijeva mnogo pažnje, ali kada je tek donesete u svoj dom, potreban je poseban postupak.

Natopite je u vodi pola sata, a zatim pustite da se osuši u visećem položaju, okrenuta prema podu. Isto ponavljajte dvaput mjesečno, ovisno o tome kolika je suhoća zraka u vašem domu.

Možete je objesiti na zid, staviti na policu s knjigama, držati na stolu, pa čak i na dekorativnom okviru bez stakla.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju