Rečenica 'da me prevari, ostavila bih ga istog trena' bila je dijelom ženskih razgovora o muško-ženskim odnosima u kojima je uvijek prevladavao ponos i samopoštovanje. No, kada se nevjera zaista dogodi mnoge ipak odluče oprostiti i ostati s nevjernim partnerom

Iskustvo s nevjerom danas više nije ništa uobičajeno kao niti nešto čega bi se kao prevarena žena trebali osjećati krivom ili za to odgovornom. No, upravo će krivnja i pitanja poput 'što sam loše napravila?' zaokupiti zbunjeno razmišljanje svakoga čiji je partner počinio prevaru.

Kao vrtlog će se glavom motati i pitanja 'Tko je ona? Zašto baš ona? Koliko se puta to dogodilo? Zašto si to učinio?', ali njih će zasjenit ono najbolnije - 'Zašto nisam bila dovoljna?'. Kada muškarac počini prevaru, nisu povrijeđene samo emocije i izdaja povjerenja, već nepoštivanje prevarene kao osobe i žene.

>> Muškarci otvoreno priznali zašti varaju

Što više detalja on iznio – čak i ako to kaže ponizno i iskreno – to se nepotpunije, zbunjenije i lošije osjećate.

>> 5 znakova koji otkrivaju nevjernika

Kod prevare nisu povrijeđene emocije i izdaja povjerenja, već nepoštivanje prevarene kao osobe i žene

Osjećaj da ste mogli napraviti nešto drugačije ili bolje zbog čega muškarac ne bi trebao tražiti to što mu nedostaje van vaše zajednice, stalno nadopunjuje neizbježni osjećaj grizodušja.

No, muškarci ne varaju zbog žene s kojom su u vezi već zbog sebe samih. Prevara je osobni izbor prilikom kojeg je muškarac itekako svjestan rizika i posljedica koje ona donosi.

I ne, ona se nije samo tako dogodila niotkuda, takva odluka izbor je isključivo proizašla iz njegovih želja i postavljenih prioriteta.

Razlozi zbog kojih žene opraštaju nevjeru:

1. Ljubav
2. Financijski razlozi
3. Praktičnost
4. Nespremnost na odricanje određenog načina života
5. Nedokazivost nevjere
6. Djeca
7. Strah od promjene
8. Nisko samopouzdanje
9. Vjerovanje da će osoba koja vara promijeniti
10. Napredovanje u karijeri
11. Vjerovanje da će terapija za parove pomoći
12. Strah od samoće
13. Religijski razlozi
14. Želja da obitelj ostane netaknuta
15. Nada da se neće ponovno dogoditi

Bez obzira odluči li žena ostati u nevjerom narušenom odnosu ili ne, svoju odluku ne treba opravdavati nikome, osim vlastitoj djeci.

Dobronamjerni prijatelji kao i članovi obitelji sigurno će ženi reći što bi i zašto trebala učiniti, ali kako je ostanak ili odlazak vrlo kompleksna i osobna odluka koja će imati dugoročne posljedice, samo žena treba odlučiti o svojoj sudbini.

Ako se odlučite na ostanak, liječenje rana neće biti lako, jer ćete se teško oduprijeti porivu da ga nekako kaznite, a i sami ćete često preispitivati svoju vrijednosti i samopoštovanje.

Ako konačna odluka bude odlazak, potrebno si je ostaviti dovoljno vremena za prikupljanje razbijenih komadića prije nego li se spremno uputite u potragu za novim partnerom.

Što NE učiniti u situaciji kada partner vara?
Mnogi će u trenutku spoznaje prevare reagirati bez razmišljanja. U strahu, bijesu, zbunjenosti te želji za osvetom mogu reagirati na način koji će im se kasnije činiti nezadovoljavajući. Umjesto reakcije u žaru trenutka, potrebno je smiriti se, razmisliti i tek tada donijeti odluku.

Hoće li to biti ostanak ili odlazak, vrlo je individualno od osobe do osobe, ali je neophodno odlučiti bez povišenog adrenalina koji može zamutiti procjenu kompleksne i bolne situacije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju