Mladi se, sve ranije i u sve većem broju upuštaju u seksualne odnose. Recentna istraživanja pokazala su kako se prosječna dob stupanja u seksualni odnos spustila na 15 godina starosti, kako za dječake, tako i za djevojčice

Svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već s 14 godina,tome je svakako pridonijelo jačanje seksualne industrije i prekomjerna 'seksualizacija' medija koji bitno utječu na oblikovanje obrazaca ponašanja hrvatskih adolescenata.

Kad se tome pridoda nedostatak seksualne edukacije u školama, rezultat je neznanje i nerazumijevanje, rizično seksualno ponašanje, seksualno prenosive infekcije te neželjene trudnoće.

Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV infekcije nego i drugih uzročnika spolno prenosivih bolesti.

Zbog dominantno tradicionalnih uvjerenja to su i dalje tabu teme u hrvatskom društvu o kojima se ne priča pa mnogi mladi ostaju sami sa svojim iskustvima, zabrinutostima, a često i strahovima vezanim uz seksualnost.

Hrvatska ima nisku potrošnju kondoma u odnosu na druge države. Primjerice u Hrvatskoj taj broj iznosi 2,61 kondom na ukupnu seksualno aktivnu populaciju, dok je recimo u Mađarskoj oko 3,6 a u Velikoj Britaniji gotovo 6 kondoma. To samo potvrđuje apsolutan nedostatak seksualnog obrazovanja.

 

'Brojne edukativne i promotivne aktivnosti koje je Durex kao lider na tržištu kondoma, dosad organizirao nisu uspjele spriječiti pad, a daljnji pad bio definitivno zvono za uzbunu' izjavio je Tomislav Đurica, direktor Durex-a za Hrvatsku i BIH.

Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV infekcije nego i drugih uzročnika spolno prenosivih bolesti kao što su herpes simplex virus, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, klamidija i drugi. No da bi djelotvornost zaštite prezervativima bila učinkovita nužna je redovita i pravilna primjena.

Česti izgovori i predrasude o uporabi kondoma su kako kondom smanjuje osjećaj ugodnosti ili kako je bolje bez njega.

Tehnologija izrade je otišla toliko daleko da je situacija upravo suprotna – kondomi mogu dodatno uzbuditi i poboljšati doživljaj.

Uz potrebu za zaštitom, još je važnije znati upotrijebiti je na pravi način.

'Nažalost mnogi mladi danas nisu nikad koristili kondom te ni ne znaju kako se on koristi', naglasio je Đurica, napominjući kako Durex često u suradnji s brojnim udrugama nastoji educirati mlade na ovom području.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju