Gotovo polovica Hrvatica u dobi od 18 do 35 godina vodi ljubav do pet puta mjesećno pati od neke seksualne tegobe, u prosjeku je imala jednog partnera, a 30 posto ne koristi nikakvu kontracepciju

Istraživanje koje je proveo seksolog Aleksandar Štulhofer pokazalo je kako je 47 posto Hrvatica doživjelo barem jednu od seksualnih tegoba među kojima su najčešće manjak seksualne želje, nemogućnost postizanja orgazma, prebrzo postizanje orgazma, bol pri seksualnim aktivnostima ili poteškoće s ovlaživanjem rodnice, odnosno vagine.

Takve je rezultate pokazala nacionalna studija o seksualnim smetnjama mladih žena i utjecaju majčinstva, i zaposlenosti na tegobe u seksualnom životu.

Autor istraživanja je Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Iako su prijašnja istraživanja u inozemstvo pokazivala da majčinstvo znatno utječe na seksualni život žene, domaća studija pokazala je upravo suprotno. Zaposlene majke, prema studiji, nemaju ništa manje tegoba od nezaposlenih majki, ili zaposlenih žena.

Manjak seksualne želje muči 27 posto Hrvatica

Seksualne tegobe, bez obzira na zaposlenost, jednako pogađaju sva tri tipa navedenih ispitanica. Probleme koje su ispitanice navele, podijeljene su u pet kategorija pa tako njih 27 posto, primjerice, navodi manjak seksualne želje ili nedostatak interesa za seksom kao problem.

Nemogućnost postizanja orgazma kao problem navodi 23 posto ispitanica.

Prebrzo postizanje orgazma problem je za 14 posto Hrvatica, njih 23 posto navodi bol pri seksu kao problem, a poteškoće s ovlaživanjem rodnice, odnosno vagine, tegoba su 18 posto ispitanica.

Sveukupno, neku tegobu u seksu osjeća čak 47 posto ispitanica. Studija je, međutim, pokazala kako tegobe rijeđe pogađaju starije žene, za razliku od mlađih, koje podliježu društvenim pritiscima hiperuspješnosti u seksu. Velika većina ispitanica, vrlo je zadovoljna svojom seksualnom aktivnošću, bez obzira na tegobe.

Hrvatice, u prosjeku, imaju samo jednog partnera

Prema rezultatima, prosječna Hrvatica u prosjeku vodi ljubav od jedan do pet puta mjesečno, imala je, do trenutka istraživanja samo jednog partnera, a nikad nije provele s nekim samo jednu noć. Također, većina ih je nevinost izgubila poslije 17.

Njih 78 posto zadovoljne su svojim seksualnim životom, a njih čak 83 posto svoju seksualnost doživljava na izrazito pozitivan način.

Kontracepcija je tabu tema!

Alarmantan podatak istraživanja jest to da skoro 79 posto ispitanih žena nikada nije sa svojim ginekologom razgovaralo o kontracepcciji, a od onih koje jesu, razgovor s liječnikom je u prosjeku trajao 11 minuta.

Nije onda nikakvo čudo što 30 posto njih trenutno ne koriste nikakvu kontracepciju, a 10 posto je uvjereno kako im se neželjena trudnoća neće dogoditi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju