Izgleda kako polovica žena u Hrvatskoj usprkos redovitim spolnim odnosima, ne koristi kontracepcijska sredstva. Razlog je nedovoljna educiranost koja rezultira neželjenim trudnoćama i pobačajima

Polovica žena nikada nije koristitila kontracepciju

Podaci su izneseni na skupu koji se održava povodom 50. godina pojave kontracepcijske pilule iznijela je doc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Istraživanje koje je tijekom ožujka i travnja provela agencija Ipsos Puls na tisuću žena u dobi od 18 do 35 godina, pokazalo je da neko kontracepcijsko sredstvo stalno koristi samo 30 posto žena, dok ih polovica nikada nije ni pokušala koristiti.

Kao sredstvo planiranja obitelj i zaštite od neželjene trudnoće najčešće se koristi kondom

Kao sredstvo planiranja obitelj i zaštite od neželjene trudnoće najčešće se koristi kondom (30 posto), pilula (16 posto) te prekinuti snošaj (12 posto), no žene koje koriste pilulu ističu da je uzimaju jer se radi o pouzdanoj metodi zaštite koja ne uzrokuje nuspojave.

Hrvatice zadovoljne seksualnim životom!

Istraživanje je pokazalo da čak 78 posto hrvatskih žena zadovoljno svojim seksualnim životom, da prvi seksualni odnos imaju s prosječno 18 godina te da su u prosjeku imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana.

Spontani prekid trudnoće imalo je 11 posto ispitanica, a šest posto namjerni.

Dinka Pavičić Baldani ističe kako je vidljivo da su žene danas, u odnosu na slično istraživanja iz 2006., bolje informirane o kontracepciji te da im glavni izvori informacija više nisu prijateljice i časopisi već ginekolozi.

'Mnogi su mitovi raspršeni, poglavito oni koji se tiču utjecaja hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No žene još uvijek smatraju da je nakon dužeg korištenja pilule potrebno učiniti stanku što je medicinski neopravdano, budući da se u tom razdoblju događa najviše neplaniranih trudnoća', rekla je Dinka Pavičić Baldani.

Dodala je da se danas zna kako pilule utječu na smanjenje pojave raka jajnika i sluznice maternice, što je veliki plus prilikom odabira kontracepcije. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju