Nakon razvoda od Madonne, njezin bivši suprug Guy Ritchie dobio je 45 milijuna funti, imanje u Engleskoj i pub. To je samo najpoznatiji primjer slučajeva u kojima bivši muževi dobivaju visoke alimentacije. No, je li to zaista pošteno?

Nerijetko se događa da žene, nakon što pokrenu brakorazvodnu parnicu, ostaju bez polovice svoje imovine i na kraju zapravo bivaju kažnjenje zbog poslovnog uspjeh

Njezino se bogatstvo procjenjuje na 200 milijuna funti, a nakon razvoda, bivši je suprug Guy Ritchie dobio 45 milijuna, imanje i pub.

Madonna je tako zapravo isplatila bogatu alimentaciju bivšem suprugu (ionako bogatom) i tako u središte pažnje dovela činjenicu kako žene koje zarađuju više od svojih muževa, sve više postaju one koje plaćaju alimentaciju.

Sličan primjer je i Kate Winslett koja se nakon razvoda od svog prvog supruga Jima Threapletona rastala i o d 500 tisuća funti, te Vanessa Feltz. Slučaj potonje je još zanimljiviji.

Feltz je suprugu, kirurgu koji je počinio preljub, nakon sudske odluke morala isplatiti više od milijuni pol funti alimentacije. On ju je prevario, ona je zatražila razvod i platila cijenu.

No, slučajevi zvijezda nisu usamljeni. Vodeći britanski odvjetnici svjedoče o sve većem porastu razvoda u kojima žene na ovaj ili onaj način izvlače deblji kraj.

Prema istraživanjima, jedna od pet žena u Velikoj Britaniji zarađuje više od svojih muževa, no to ih, pokazuje istraživanje, ne oslobađa od redovitih kućanskih obveza i odgoja djece.

Ukratko, žene zarađuju više, rade više i na kraju, prema zakonima, i isplaćuju više. Sandra Davis, odvjetnica pokojne princeze Diane ustvrdila je kako se 'alfa žene koje zarađuju više od muževa, a u braku postaju nezadovoljne, zbog financijske neovisnosti lakše odlučuju na razvod'.

-Osim toga, tu je i činjenica da se muškarci osjećaju maje vrijednima u braku ili vezi u kojoj žena zarađuje više, a to uzrokuje tenzije i može negativno utjecati na ishod braka.

Ako žena zarađuje dvjesto tisuća dolara na godinu, a muž dvadeset, sud će mu odobriti izdašnu alimentaciju kako bi i dalje mogao nastaviti živjeti jednakim stilom kao i kada je bio u braku

Nerijetko se stoga događa da žene, nakon što pokrenu brakorazvodnu parnicu, ostaju bez polovice svoje imovine i na kraju zapravo bivaju kažnjenje zbog poslovnog uspjeha.

Odvjetnik Richard Collins iz londonske odvjetničke tvrtke Charles Russell kazao je kako se zna događati kako muškarci potražuju polovicu imovine supruge, iako sami nisu pretjerano doprinijeli zajedničkom bankovnom računu.

- Prije deset godina bilo je nezamislivo da muškarac potražuje imovinu supruge, bio bi to znak pomanjkanja muškosti, no i to se počelo događati, kazao je Collins.

U Americi je takva situacija znatno uobičajenija. Primjerice, Nick Lachey, bivši suprug Jessice Simpson inzistirao je na urednoj alimentaciji od Jessice.

Glumica Kirstie Alley isplatila je bivšem suprugu 6 milijuna dolara kako bi izbjegla plaćanje mjesečne alimentacije od 75 tisuća dolara koliko je sudski poraživao bivši suprug.

Psihologinja Francine Kaye, koja se bavi lifecouchingom u takvim slučajevima, pojasnila je kako je najčešča varijanta ta da se alimentacija plaća do ponovne ženidbe bivšeg supruga, pa se žene, s obzirom da osjećaju nepravdu, osjećaju frustrirano i bijesno.


Rezultat svega su predbračni ugovori. U SAD-u je u posljednjih pet godina došlo do drastičnog porasta u broju žena koje inzistiraju na predbračnom ugovoru.

Takvo je što logično, kazala je odvjetica Fiona Eood, jer sud gleda na njegov lifestyle. - Primjerice, ako žena zarađuje dvjesto tisuća dolara na godinu, a muž dvadeset, sud će mu odobriti izdašnu alimentaciju kako bi i dalje mogao nastaviti živjeti jednakim stilom kao i kada je bio u braku.

Tema je problemetizirana i u filmu 'Zavedi me, razvedi me' u kojem je George Clooney glumio odvjetnika Maceya koji je na temu predbračnog ugovora držao čak i kolegij na Pravom fakultetu. Iako gotovo na razini apsurda, film doista svjedoči o porastu nježnijih muškaraca i superiornih poslovnih žena.

Rezime su dakako predbračni ugovori koji spriječavaju da se u početku strastvene i ljubavne veze, ukoliko dođe do razvoda, ne pretvore u financijski slom bogatije bivše supruge.Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju