U konkurenciji kandidata iz 15 zemalja zagrebački Muzej prekinutih veza dobitnik je nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji europski muzej

Muzej prekinutih veza, jedan od rijetkih privatnih muzeja u Hrvatskoj koji je godinama bio osuđen na podstanarsko lutanje prije nego što se skrasio u malom, ali sjajno uređenom prostoru na Gornjem gradu, dobitnik je nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji europski muzej.

Na svečanosti proglašenja Europskog muzeja godine nagradu je primila osnivačica muzeja Olinka Vištica, a njen poslovni (i nesuđeni životni) partner Dražen Grubišić s dijelom muzejskog postava upravo putuje SAD-om privlačeći pozornost američkih medija.

>> 'Muzej prekinutih veza' dobio dom u Zagrebu

>> VIDEO: Smjestite bivšu ljubav u Muzej prekinutih veza

U obrazloženju nagrade, koja je svojevrsni trijumf malog projekta nad velikima (bio je nominiran i zagrebački MSU), članovi žirija istaknuli su da Muzej prekinutih veza smješta diskusiju o fragilnosti odnosa u šire političke, socijalne i kulturološke okolnosti imajući na umu kapacitet posjetitelja da razumije te faktore te pružajući mogućnost katarze na osobnoj razini.

Nagradu za najbolji europski muzej 2011. osvojio je Galoromanski muzej iz Tongerena u Belgiji, a nagradu Siletto za najzanimljiviji projekt volonterski projekt ili projekt u zajednici dobio je Muzej poplave iz Owerkerka u Nizozemskoj.

Svečanost dodjele nagrada za najbolje europske muzeje ove je godine održana u Muzeju emigracije iz Bremerhavena u Njemačkoj, koji je prestižnu titulu najboljega u Europi osvojio 2007. godine. (Agencija VLM)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju