Komentar kanadskog policajca koji kaže kako žene izazivaju silovanje jer se odijevaju kao drolje, izazvao je prosvjede u SAD-u u kojima na tisuće oskudno odjevenih žena poručuje – nitko ne zaslužuje biti silovan

Na tisuće žena oskudno odjevenih u grudnjake, vruće hlačice i mrežaste čarape prošetale u prosvjednoj koloni Torontom, Washingtonom i Bostonom kako bi time pokazali zgroženost izjavom jednog kanadskog policajca koji je izjavio kako su neke žene same krive za silovanje jer se odijevaju kao drolje.

'Mislim da ustvari okolišamo ne govoreći istinu. Znam da ne bih ovo trebao reći, ali žene bi se trebale prestati odijevati kao drolje jer bi tako izbjegle seksualne napade' navodno su točne riječi policajca Michael Sanguinettija na gostujućem predavanju na jednom pravnom fakultetu.

Dotični se policajac naknadno ispričao te zaradio disciplinsku kaznu, no šokirane žene nisu samo tako htjele prijeći preko po prvi puta javno izrečenog mišljenja koje se potiho iznosi u društvu sklonom predrasudama prema ženama u izazovnijoj odjeći.

Zato su se putem društvenih mreža Twittera i Facebooka organizirale prosvjednice u Torontu, Bostonu i Washingtonu te oskudno odjevene s parolama na tijelima ili na transparentima poručile – nitko nema pravo biti silovan.

Prozvani 'SlutWalk' 4. se lipnja održava i u Londonu, a na prosvjednu šetnju spremaju se i istomišljenice u Melbourneu.

'Žene širom svijeta predstavljene su kao žrtve. Govori im se da ne trebaju izgledati na određeni način, da ne bi smjele izlaziti noću niti hodati nekim dijelovima grada. Da ne spominjemo konzumiranje alkohola, visoke pete i kratku odjeću, jer sve to poziva na seks' objašnjavaju organizatorice londonskih demonstracija.

>> Traperice koje pozivaju na nasilje i silovanje

'Žrtve silovanja su žrtve strašnog i gnjusnog zločina, a ne napadači. Ne samo da to pogrešan stav odvlači pažnju od stvarnog problema, već doprinosi stvaranju kulture u kojoj je silovanje prihvatljivo, jer, uostalom, same su to tražile' dodaju.

 

 'SlutWalk u Bostonu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju