Rastući broj novopečenih mladenki postaju žrtve postbračne depresije zbog nerealnih očekivanja. Otprilike deset posto njih u kratkom roku traži stručnu pomoć u riješavanju 'tihih problema' koji ih kopkaju u braku, tvrde psiholozi.

Brojne nevjeste dožive razočarenje netom nakon velikog dana i scenarij koji se odvija poslije prvotnog uzbuđenja postaje u njihovim glavama scenarij iz Hitchcockovog filma.

Dr. Michelle Gannon, voditelj ove studije provedene u Kaliforniji, tvrdi kako se rastući broj parova muči s neizbježnim ulogama koje nimalo ne nalikuju na bračnu idilu koju su si iscenirali u glavama.

'Kažem im: Otkud vam ideja kako se za brak u braku ne treba izboriti, to je normalan proces i jedini način na stvorite zdravu atmosferu'.

Neovisnost bračnih partnera jedini je način da se uspostavi zdrav odnos između dvoje ljudi, potpuno je nerealno da ženski partneri očekuju da njihovi muževi sve rade umjesto njih, pa zar da razmišljaju umjesto njih', objašnjava Dr. Gannon.

Opadanje količine hormona koji stimuliraju poticaj kod žena pomaže u objašnjenju mladenkinih osjećaja praznine nakon svadbe, zbog čega i njihov seksualni odnos s partnerom pati.

' Parovi nakon stupanja u brak imaju probleme u krevetu, jer pred sebe stavljaju zadatak kako moraju i trebaju imati seks bolji nego ikada, sasvim razumljivo jer to se događa pravo zbog krivih uvjerenja i očekivanja koji rezultiraju stresom', navodi Dr.Gannon.

Ovi problemi svojstveni su parovima koji se ustručavaju svojih osjećaja, najčešće su u takvoj vezi muškarci emotivno paralizirani ( skrivaju osjećaje), dok žene osjećaju nelagodu i ne usuđuju se pred partnerom otkriti stvarne probleme koji ih muče'.

Stoga ako imate slične simptome, oslobodite se i razgovarajte s voljenim i za početak one dvije figurice sa svadbene torte okrenite jednu prema drugoj, neka se gledaju u oči.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju