Potrošili ste novac kada to nikako niste smjeli učiniti. Bili ste znatiželjni i pogledali mail kolegice, tračali ste? Postoje neki grijesi kojih se ne možemo odreći. Donosimo vam sedam ne-smrtnih grijeha i razloge zbog kojih su prihvatljivi. Lijenost, znatiželja, pohlepa, ponos, tračanje, trošenje, ljubomoraLijenost

Zašto je dobra?
Živite pod neprestanim stresom, to vas čini mrzovoljnom, a nije dobro ni za ten. Stoga, trčkaranje kao muha bez glave od vrtića, do posla, pa do usisavača, štednjaka i potom mahnito do aerobika jednostavno traži da ponekad i budete pomalo lijeni.
Kako je kontrolirati?
Postoje pravila. Ako ste taj dan odabrali lijenost kao svoj najdraži grijeh, ne tražite nekog drugog da obavi vaš posao. Ako vam se ne pegla rublje, pričekajte do sutra. Ako vam se ne radi, ne tražite kolegicu da obavi vaš posao. Takva vrsta lijenost se tolerira. 

Znatiželja
Zašto je dobra?
Bolje je pitati više, nego li manje. Tako vas barem nitko neće optužiti da ste okrenuti samo sebi i da vas nitko živ ne interesira. Pa što ako ste mu zavirili u mobitel i pregledali poruke. Je li vas vidio? Nije. Jeste li ga vratili na isto mjesto? Jeste. Problem riješen.
Kako je kontrolirati? Budite diskretni i suptilni. Postavljajte pitanja koja neće u potpunosti otkriti intenzitet vaše znatiželje. Ponašajte se iznenađeno i ohrabrujte ljude da vam otkriju više. Primjerice: 'Ne mogu doći sebi. Anu je ostavio dečko, a izgledali su presretni.' Tako ćete lakše doći do sočnijih detalja koji će vam otkriti da je Anin dečko zapravo prevario s njezinom prijateljicom. 

Pohlepa 
Zašto je dobra?
Pa zato jer živimo u potrošačkom društvu i nemoguće je ignorirati izobilje koje se nudi. Jedu vam se keksići od švicarske čokolade i marcipana? Pa uzmite ih. Virgina Woolf jednom je rekla kako čovjek ne može dobro misliti, ljubiti i spavati, ako nije dobro večerao. Malo samo- udovoljavanja s vremena na vrijeme bit će dobro za vas.
Kako je kontrolirati?
Počastiti se nekom željenom slasticom nije isto što i prežderavati se dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu. S druge strane ne smatrajte se proždrljivicom ako ste pojeli sladoled ili croissant iz ponoći. Pokušajte svoje gastronomske izlete zadržati u granicama nagrade. Učinili ste nešto jako dobro, pa počastite se. I vježbajte povremeno. Koliko god vas opterećuje pomisao o fitnessu, učinit će za vaš organizam čuda. 

Ponos
Zašto je dobar?
Zato jer imate zašto biti ponosni. Osim toga, malo ponosa dobro je za vaš ego i izgled. Što se više volite, bolje ćete se odjevati, a više će vas voljeti vaši prijatelji i obitelj. Vjerujte u to. Kako ga kontrolirati?
Ne brkajte ponos s velikim egom i izbjegavajte površnost u svakom smislu. Osim toga, povremeno pohvalite vašu prijateljicu ili kolegu. Neće vam zato otpasti kruna s glave.

Tračanje
Zašto je dobro?
Zato što je tračati tako zabavno. Tako uvijek imate o čemu pričati i diskutirati. Osim toga, o tome da je šefica promocije sa zabave otišla s novim tipom iz marketinga, raspravljate ćete s kolegama, a ne sa šeficom promocije.
Kako to kontrolirati?
Pripazite s kim tračate!To je osnovno pravilo. Prave riječ u krivim ustima mogu imati velike, velike posljedice.

Trošenje 
Zašto je dobro?
Zato jer ima terapeutski učinak. I još ako ste ta tri pulovera, dvije haljine i par traperica platili s pedeset posto popusta, razmišljajte o novcu koji ste uštedjeli, a ne o onom koji ste potrošili. Zbog nove odjeće osjećat ćete se bolje, sretnije, a bit ćete i motiviraniji… Tako nećete trebati trošiti novac na psihoterapiju ili lifecouching. Šoping je zapravo dobar za vaš budžet.
Kako kontrolirati?
Budite velikodušni, pa kada kupujete i sebi, kupite sitnicu i za njega. Tako neće previše prigovarati kada vidi novi par cipela u vrećici.

Ljubomora 
Zašto je dobra?
Pa tko ne bi bio ljubomoran zbog dečka/supruga poput vašeg. Ne zamarajte se. Napadi malog zelenookog čudovišta su dokaz vaše ljubavi i pokazuju koliko vam je zapravo stalo.
Kako je kontrolirati?
Prihvatite vlastitu ljubomoru, i izrecite je naglas. Da, ne sviđa mi se kako se ta ženska ponaša s tobom. Nekad nije na odmet izreći to i pred dotičnom. Osim toga, učinak je dvostruk, ili bolje rečeno trostruk. On zna da vam je stalo, ona zna s kim ima posla, a vi nećete patiti od nesanice. Patnja u tišini nikada nije imala previše smisla. 


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju