I dok Madonna i Guy podnose zahtjev za razvod nakon sedam godina braka, pitamo se jesu li i oni dokaz da prokletstvo sedme godine doista postoji? Prema nekim stručnjacima, sve zapravo počinje još u četvrtoj godini...

Priča ide ovako: Bio jednom jedan... Ma skratimo. Uglavnom, dečko i cura su se upoznali i vjenčali uz sto uzvanika na piru koji je potrajao do šest ujutro. Idući dani protekli su kao u bajci. Otvarali su poklone, divili se tetinom porculanu i gotovo sladostrasno parali omotnice sa šuštavim novčanicama. 

A onda su otputovali na romantično putovanje u Tunis, uživali u lulama sa sušenim voćem, nasmiješeni se fotografirali  na devama, a navečer ispijali bakhe, ukusne rakije od smokve dok im je konobar nosio ćupove s mirisnom hranom koja se još pušila. 
Seks? Ma, kao u priči.

I onda su, nakon četiri godine braka, oboje počeli razmišljati o razvodu. 

Da, prema nekim istraživanjima sve počinje upravo u četvrtoj godini braka, dok se u sedmoj događa finalizacija krize - na jedan ili drugi način.

Prema nekim istraživanjima sve počinje u četvrtoj godini braka, dok se u sedmoj događa samo finalizacija - na jedan ili drugi način.

Ugođaj medenog mjeseca traje otprilike osamnaest mjeseci, a može potrajati čak tri godine, što je, čini nam se, sasvim dovoljno za onaj prekrasan ugođaj i osjećaj sreće koja vas ispunjava cijelim tijelom. U takvim trenucima, tuđi vam se razvodi čine pomalo tužnim, dalekim, a vi, dok sažaljevate upravo razvedeni par, pomalo zlobno razmišljate o tome koliko ste posebni. I tako, ponavljamo, još pune tri godine. 

Nakon tri godine dolazi vrijeme za korak naprijed. Vrijeme je za proširenje obitelji, djeca se čine kao sasvim logičan korak...

Dolazi do značajne osobne i socijalne promjene i stvari nakon nekog vremena počinju izgledati drugačije. Promjene su snažne, a događaju se istodobno što ne može ostati bez posljedica. 


Četvrta je godina braka i više niste toliko zainteresirani za seks, sve više vremena provodite odvojeno i jednostavno ste zatrpani obvezama. 

Na kraju te godine već je sve jasno i dobro se može vidjeti u kojem će se smjeru stvari završiti. Ili će se sve riješiti, kriza prebroditi, pa ćete sedmu godinu provesti s osjećajem olakšanja zbog mira i staloženosti koju osjećate ili ćete u toj, sedmoj godini kriza dobiti svoju službenu formu - na sudu. 

Naime, do sedme godine braka, djeca su veća, pa su time i vaše obveze drugačije. Roditelji se pomalo posvećuju sebi, pa se, razumljivo, osjećaju spremnijima za neke životne odluke i upravo u tom razdoblju, od pete do sedme godine razmišljaju o prekidu, odnosno razvodu braka. 

Sedma godina u tom je smislu samo godina finalizacije - vrhunac odnosno kraj nečega što je počelo barem tri godine ranije. U tom se kontekstu sedma godina može smatrati logičnom sociološkom neminovnošću, a manje magičnom, čara-bara brojkom koju bi bilo najbolje prespavati. 

I da, doista ima mnogo parova koji su se službeno razveli nakon sedam godina braka, uključujući i našeg Brada Pitta. No, upamtite: sve je počelo mnogo, mnogo ranije. Ako bolje promislite - već nakon tri godine. Jednostavno treba reagirati na vrijeme i spriječiti najgore. Ili, kao što engleska reklama kaže. life is to short, get a divorce.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju