Dugo se smatralo kako je seks za vrijeme trudnoće štetan. Danas su stvari potpuno drugačije, doktori su rekli svoje: opustite se i uživajte. Seks u trudnoći otkriti će vam mnoge ugodne stvari u kojima ćete nesmetano uživati. Samo naprijed!


Želje i osjećaji oba partnera za vrijeme trudnoće se mogu promijeniti. Kod nekih će se želja povećati, kod drugih smanjiti. Važno je da, bez obzira kako se vi osjećate poslušate želje i potrebe partnera.

Pod utjecajem hormona grudi i genitalije postaju osjetljivije. Neke žene će se osjećati seksipilnije i izazovnije u vrijeme trudnoće, dok će druge osjetiti negativne efekte i potpuno izgubiti želju za bilo kakvim dodirima.

Isto je i s muškarcima, nekima će njihove trudne partnerice biti neodoljive i seksi dok će druge prestrašiti novo stanje. Ukoliko se oboje osjećate zbunjeno izmjenjujte poljupce i nježnosti. Želja će se probuditi s vremenom.

Postoji i neutemeljeni strah od povrede dijeteta za vrijeme seksa. Fetus je zaštićen plodnom vodom koja ga potpuno štiti od svih utjecaja vanjskog svijeta. Riješite se takvog razmišljanja i uživajte.

Devet mjesci užitka
U prvom tromjesjećju trudnoće seks je posljednja stvar o kojoj razmišljaju žene. Na programu su jutarnje mučnine, umor i bolne grudi. Muškarci se zato mogu osjećati povrijeđeno te  u strahu kako će dijete zauzeti njihovo mjesto u ženinom životu.

Drugo tromjesjećje ćesto se naziva 'drugi medeni mjesec'. Ženama se vraća želja za dodirima i spolnim odnosom, ponekad orgazam može izazvati manje bolove u maternici, no to nije štetno za dijete. Muškarce će pak oduševiti promjene na tijelu i nabrekle grudi.

Seks u trećem tromjesjećju postaje kompliciran zbog velikog trbuha. Ženina želja polako opada, a buduća majka postaje sve više svjesna dijeteta koje nosi.

Što se više približava trenutak poroda seksualna želja kod oba partnera opada. Nakon poroda sve se polako vraća u normalu, a parovi koji su imali uredan seksualni život za vrijeme trudnoće prije će osjetiti želju.

Neki položaji koje ste prakticirali prije trudnoće više vam neće biti ugodni zbog oteklih dojki i okruglog trbuha. Isprobajte položaj u kojem je žena gore, tako vam trbuh neće smetati. Položaj u kojem oba partnera leže na boku također će omogućiti nesmetani užitak, a isprobajte i 'pseći' položaj u kojem kralježnica nije opterećena, a trbuh ne smeta partneru.

Postoje i određeni zdravstveni razlozi zbog kojih će vam doktor savjetovati da se suzdržite seksualnih aktivnosti. Ukoliko postoji blago krvarenje na početku trudnoće ili strah od ranijeg poroda izbjegavajte odnose.