Dugo se smatralo kako je seks za vrijeme trudnoće štetan. Danas su stvari potpuno drugačije, doktori su rekli svoje: opustite se i uživajte. Seks u trudnoći otkriti će vam mnoge ugodne stvari u kojima ćete nesmetano uživati. Samo naprijed!


Želje i osjećaji oba partnera za vrijeme trudnoće se mogu promijeniti. Kod nekih će se želja povećati, kod drugih smanjiti. Važno je da, bez obzira kako se vi osjećate poslušate želje i potrebe partnera.

Pod utjecajem hormona grudi i genitalije postaju osjetljivije. Neke žene će se osjećati seksipilnije i izazovnije u vrijeme trudnoće, dok će druge osjetiti negativne efekte i potpuno izgubiti želju za bilo kakvim dodirima.

Isto je i s muškarcima, nekima će njihove trudne partnerice biti neodoljive i seksi dok će druge prestrašiti novo stanje. Ukoliko se oboje osjećate zbunjeno izmjenjujte poljupce i nježnosti. Želja će se probuditi s vremenom.

Postoji i neutemeljeni strah od povrede dijeteta za vrijeme seksa. Fetus je zaštićen plodnom vodom koja ga potpuno štiti od svih utjecaja vanjskog svijeta. Riješite se takvog razmišljanja i uživajte.

Devet mjesci užitka
U prvom tromjesjećju trudnoće seks je posljednja stvar o kojoj razmišljaju žene. Na programu su jutarnje mučnine, umor i bolne grudi. Muškarci se zato mogu osjećati povrijeđeno te  u strahu kako će dijete zauzeti njihovo mjesto u ženinom životu.

Drugo tromjesjećje ćesto se naziva 'drugi medeni mjesec'. Ženama se vraća želja za dodirima i spolnim odnosom, ponekad orgazam može izazvati manje bolove u maternici, no to nije štetno za dijete. Muškarce će pak oduševiti promjene na tijelu i nabrekle grudi.

Seks u trećem tromjesjećju postaje kompliciran zbog velikog trbuha. Ženina želja polako opada, a buduća majka postaje sve više svjesna dijeteta koje nosi.

Što se više približava trenutak poroda seksualna želja kod oba partnera opada. Nakon poroda sve se polako vraća u normalu, a parovi koji su imali uredan seksualni život za vrijeme trudnoće prije će osjetiti želju.

Neki položaji koje ste prakticirali prije trudnoće više vam neće biti ugodni zbog oteklih dojki i okruglog trbuha. Isprobajte položaj u kojem je žena gore, tako vam trbuh neće smetati. Položaj u kojem oba partnera leže na boku također će omogućiti nesmetani užitak, a isprobajte i 'pseći' položaj u kojem kralježnica nije opterećena, a trbuh ne smeta partneru.

Postoje i određeni zdravstveni razlozi zbog kojih će vam doktor savjetovati da se suzdržite seksualnih aktivnosti. Ukoliko postoji blago krvarenje na početku trudnoće ili strah od ranijeg poroda izbjegavajte odnose.

  

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju