Mnoge žene iscrpe svoje vještine s ciljem ulaska u brak, a ono što im je uistinu potrebno je postati istinske umjetnice kako bi ostale udane. Isto je i s muškarcima koji će ubrzo shvatiti kako šarm i ljubav nisu vječni. Rješenje za sretan brak ipak postoji...

Uoči prvog svjetskog rata, 1913. godine, mudra britanska domaćica Blanche Ebutt objavila je minijaturne savjetnike za bračni život ženama i muževima. Dvije knjižice donosile su upute kako bi se u braku trebali ponašati muževi koji svakog jutra odlaze na posao kako bi svojoj obitelji priuštili udobnost, a kako žene koje svoje muževe dočekuju kod kuće, nastojeći im ugoditi.

Knjižice se danas se smatraju klasikom i školskim primjerom suvremenih popularnih priručnika o ponašanju. Budući da su izdržale test vremena, i to u promjenjivom 20. stoljeću, danas se daruju sa željom da mladom paru pomognu izdržati nedaće koje ih čekaju na zajedničkoj plovidbi kroz život.

Savjeti će izazvati smijeh, no nakon kratkog vremena shavtit ćete da kao što su vrijedili nekada vrijede i danas!

Za muškarce...
- Nemojte povećavati opseg kućnih poslova ostavljajući svoje stvari naokolo. Ako već niste uredni po prirodi, barem budite uviđavni zbog drugih.

- Nemojte biti previše mrki i ozbilji. Povremeno unesite malo veselja u vaš dom.

- Nemojte se ponašati pokroviteljski. Niste jedina ososba u kući koja ima mozak.

Za žene...
- Nemojte mužu davati stari kruh ako više voli svježi, ali ni svježi ako mu izaziva probavne tegobe. Imajte na umu što mu odgovara.

- Nemojte da vas mora tražiti po cijeloj kući. Kad čujete zvuk otključavanja vrata, dočekajte ga na ulazu.

- Nemojte biti ljubomorni na muževe prijateljice. Dopustite mu da katkad s njima kampira. Vratit će se svježiji i više će cijeniti svoj dom.

Savjeti otprije sto godina imaju bezvremensku vrijednost jer preporučuju supružnicima poklanjanje trajne i neprolazne pažnje, otvoreno izražavanje osjećaja i pristojnost te zaključuju kako je brak zajednička briga i ne može uspješno funkcionirati ako svatko ide svojim putem.

Darovi za supružnike!

Minijaturni savjetnici za bračni život Nemojte za muževe i Nemojte za žene autorice  Blanche Ebutt stanu u svaki džep i možete ih koristiti u svakoj prilici. Zadovoljna i Profil daruju dva savjetnika Vlatki Bagudić i Ivanu Gulanu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju