U vrijeme kada svakodnevicom dominiraju recesija i zabrinutost, očekuje se da romantika i smijeh u drugom planu čekaju neka bolja vremena. Na svu sreću, ima onih koji znaju da pravo tada najviše želimo vjerovati da je ružičasta jača od sive, a lepršavi leptirići moćniji od slonovskih briga. Jedna od takvih je 'kraljica romantičnih komedija', Susan Elizabeth Phillips. Prilikom njezinog posjet Hrvatskoj porazgovarali smo upravo o vjeri u ljubav, sretne završetke i moderne heroine koje slavi u svojih dvadesetak svjetskih bestselera

Kao 'kraljica romantičnih romana' biste li rekli da ljubav je svuda oko nas ili se ipak moramo potruditi da je nađemo?
Ljubav bi trebala biti svuda oko nas. Ne doživljavamo tako uvijek sebe ili svoju okolinu, ali kada bismo svi imali otvorenije srce i kada bismo više voljeli ne samo druge već i sebe, svijet bi bilo puno ljepše mjesto za život. Čini se jako jednostavno, ne razumijem zašto je to tako teško postići.

Ljubav prema sebi je dakle ključna da bismo voljeli?
Da, ali ne ona sebična ljubav. Uvijek moraš imati na umu i ljude koji te okružuju, jer na kraju krajeva svima nama su bitne iste stvari – zdravlje, hrana na tanjuru, obitelj i prijatelji. To su životne kategorije koje svi mi želimo imati u svome životu.

Glavni sastojak uspješne veze?
Prihvaćanje činjenice da su žene i muškarci različiti. Razgovor nakon što prođe ljutnja i slušanje. Slušanje njegovih stavova bez obzira koliko se glupim mogu činiti.


Koje su prepreke u pronalaženju ljubavi?
Iskreno, mislim da su očekivanja ponekad previsoka. Sami nismo savršeni, a očekujemo savršenstvo od potencijalnog partnera.

Žene razlikuju maštu od stvarnosti, vrlo su realistične, ali vole se prepustiti pozitivnim emocijama.

Budući da pišete već više od 20 godina, primjećujete li razliku između romantičnih romana danas i primjerice prije desetak godina?
Da, velika je razlika. Više se ne može govoriti samo o romantičnim romanima kao o jedinstvenom žanru. Ljubavna tematika je tako razgranata da postoje različite književne podvrste od kojih je trenutno najpopularnija ona s vampirima i nadrealnim bićima u središtu priče.

Imaju li vaše knjige uvijek sretan kraj?

Mislim da je život prekratak da bi se čitale depresivne knjige. Ali moji naslovi se ne svode samo na ostvarivanje ljubavne veze, već je u njima riječ i o sazrijevanju glavnog ženskog lika koji na početku knjige najčešće nema nikakav sustav podrške u smislu obitelji, posla ili ugleda.
Nema ništa, za razliku od glavnog muškog lika. S vremenom ona uspijeva pronaći svoju snagu i to ne samo bez njegove pomoći već na kraju ona 'spašava' njega. Tako na kraju žena uvijek ima moć koju nije imala na prvim stranicama romana.

'Ili ti,ili nitko' na Amazonovoj je top 25 listi naj romantičnih romana prošlog stoljeća. Po čemu se ta knjiga izdvojila od ostalih, što je u njoj toliko posebno da je prestigla na stotine sličnih naslova?

Ne vjerujem da se bitno razlikuje od ostalih. To je bila prva knjiga iz serijala o klubu američkog nogometa 'Chicago Star' u kojoj je glavni lik na početku u velikom emocionalnom kolapsu. Ona je potpuna sportska neznalica koja od svog oca naslijedi profesionalni sportski klub. Bačena je u okruženje o kojem ne zna ništa, prisiljena je izboriti se za sebe podižući pri tome posao koji je povjeren na višu razinu.

Gdje pronalazite inspiraciju za sretne završetke, u mašti ili stvarnom životu?
U svom pogledu na život. Svi mi znamo da nemaju sva životna poglavlja sretan kraj, ali zašto bih dvije godine provela pišući depresivnu knjigu?
Osim toga, žene su danas opterećene mnogim izazovima i nakon povratka s posla i obavljanja mnogobrojnih obaveza, u trenucima opuštanja, žele se prepustiti štivu koje će ih nasmijati i emocijama s kojima se mogu poistovjetiti. Nije da ne razlikuju maštu od stvarnosti, jer žene su vrlo realistične, ali vole se prepustiti pozitivnim emocijama.

Možete li izdvojiti najromantičniju gestu koju je napravio lik iz vaše knjige?

Ne znam, stvarno. Toliko ih je bilo (smijeh). Ali to nisu one geste u stilu Romea i Julije na balkonu ili darivanja cvijeća, već takve u kojima muškarac ne daje samo svoje srce već ono što on jest. Srž prave romantike jest kada muškarac razumije ženu i kada ona razumije njega.

S obzirom na popularnost romantičnih komedija planirate li ekranizirati jedan od svojih bestselera?

Ne, nikako. To je pitanje koje mi čitateljice najčešće postavljaju, no film koji one žele vidjeti je ustvari u njihovoj glavi, a Hollywood u kojem vladaju muškarci ne snima takve filmove. Vjerujem da bi za glavnog junaka moje knjige odabrali Willa Farella, ili nekog takvog glumca, a to nikako ne bih željela (smijeh). Većina romantičnih komedija nastalih na temelju knjige bila je razočaravajuća.

Koji je najveći kompliment koji ste dobili kao spisateljica?
Da su moje knjige pomogle ljudima u različitim životnim krizama. Prije nekoliko dana prišla mi je žena sa suzama u očima i rekla kako joj je moja knjiga spasila život. Neke su mi čitateljice rekle kako su moje knjige čitali za vrijeme kemoterapije. To su neke stvari s kojima se ne znam uvijek nositi, ali sam na njima izrazito zahvalna.

Osvojite potpisane knjige Susan Elizabeth Phillips

Sretne dobitnice potpisanih knjiga su Ivana Taritaš, Matea Sopta, Andrea Stanić, Nikolina Hukman, Ljiljana Stanić. Čestitamo!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju