Od rumenih jabuka i pjevanja pod prozorom do ekskluzivnih večera i skupih darova, to je romantični dio naše povijesti. Ono što je nekad bilo nezamislivo i gotovo bezobrazno, danas je rutina zavođenja

Kako smo od sramežljivih pogleda i namigivanja došli do modernih uleta i koji su najoriginalniji pokušaji zavođenja suprotnog spola, istražio je Mato Barišić u emisiji Provjereno. I to na više generacija diljem Hrvatske.

Nekada je vrhunac zavođenja bilo namigivanje, no uvijek je bilo i vragolastih muškaraca koji su zavodili na nešto drugačiji način. Udvaranje još uvijek postoji, no s vremenom se puno promijenilo.

Čednost, odnosno nevinost prije braka nekad je bio prioritet. Danas je to više rijetkost, nego pravilo. Česti su bili i dogovoreni brakovi i vjenčanja, a da se mladenci praktički nisu poznavali ili su imali posve druge simpatije.

Uvijek je bilo ljubovanja, no nekad se to činilo mnogo diskretnije.

Pučka intima predmet je kojem je Ivanka Ivkanec, etnologinja i sociologinja u Etnografskom muzeju,posvetila velik dio karijere. Tvrdi, ljudi jesu izvana bili čedniji, no nagon za spolnošću, nije se ni tada mogao sakriti. Dokaz da naši djedovi i bake nisu bili sveci i svetice, ovjekovječen je u brojnim pučkim pjesmama.

Uvijek su djevojke bile te koje su birale, ali i slale signale. Da je tako i danas

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju