Prema taoističkoj tradiciji postoji pet elemenata ili pet sila koji grade cijeli univerzum. Može ih se shvatiti kao pet principa koji se očituju kao pet interaktivnih procesa u prirodi. Povezani su s pet organa i uvelike utječu na našu seksualnu energiju koja je jedna od najsnažnijih energija u tijelu

Taoisti vjeruju da se sve aktivnosti sastoje od interakcije tih pet elementa, a to su drvo, vatra, zemlja, metal i voda.
U našem tijelu se elementi i njihove kvalitete izražavaju kroz unutarnje organe, tako da svaki organ ovisno o pripadajućem elementu ima određene karakteristike - energetske, fizičke, emotivne i duhovne.

>> 3 najveće laži o seksu

>> Najveći mitovi o muškoj seksualnosti

Pet glavnih unutarnjih organa su spremišta elemenata ( tj. njihove energije), a to su srce, slezena, pluća, bubrezi i jetra. Kad je pet elemenata u međusobnom skladu (kad su glavni unutarnji organi zdravi i snažni), tijelo, um i duh su također u ravnoteži.

Zdravlje unutarnjih organa jako utječe na našu seksualnu energiju. Seksualna energija je esencija unutarnjih organa. Tijelo koristi najfiniju energiju, pogotovo iz organa, da bi proizvelo spermu ili jajašca. Unutarnji organi i seksualna energija su odraz jedno drugoga, kada se jedan sustav unaprijedi, drugi ga slijedi i obrnuto. Zato je važno održavati elemente u harmoniji, jer oni direktno utječu na unutarnje organe. U tu svrhu u taoističkoj tradiciji služe tehnike Šest iscjeljujućih zvukova i Unutarnji osmijeh.

Vatreni element
Osobine vatrenog elementa su širenje, sjaj, toplina. Njegovo godišnje doba je ljeto, a unutarnji organi su srce (jin organ) i tanko crijevo (jang organ). Srce je snažno povezano sa seksualnim centrom. Ono je energetski centar strasti i ljubavi. Naziva se 'kraljem' unutarnjih organa jer 'pumpa' krv i energiju kroz cijeli sustav. Vatreni element je povezan s pozitivnim kvalitetama ljubavi i radosti te negativnim emocijama mržnje, okrutnosti i arogancije. Energija vatre je također povezana s uzbuđenjem, ushićenjem i kreativnošću.

Važno je razumjeti da je kretanje glavno svojstvo energije. Ako energija u nama slobodno teče po meridijanima, puni smo energije i lakoće. Čim dođe do stajanja i blokade u protoku, dolazi do poremećaja i kasnije do bolesti. Analogno tome, na fizičkoj razini dobra cirkulacija i pravilna izmjena tvari u organizmu su preduvjet dobrog zdravlja.

Negativne emocije izlaze na vidjelo kada energija ne teče ili kada je nagomilana u srcu. Sigurno ste primijetili da kada ne govorite što vam je na srcu i zadržite emocije za sebe, imate osjećaj pritiska, 'kamen na srcu'. Tako se formira negativna energija. Energija postaje negativna kada ne teče.

Energija koja je zapela u srcu je jedan od najčešćih seksualnih problema s kojim se susrećemo. Kada je energija u srcu zablokirana, teško je duboko osjećati i povezati se s partnerom. Izražavanje onoga što vam je na srcu na jasan, smiren i kontroliran način oslobađa energiju i transformira je u nešto pozitivno.

Jako je zdravo uspostaviti blisku vezu između srčanog i seksualnog centra. Tao smatra energiju ljubavi i seksualnu energiju dvjema najsnažnijim energijama u tijelu. Upravo zbog toga je važno stupati u seksualne odnose samo s osobama koje volimo. Takav čin omogućava otvaranje i aktiviranje i seksualnog i srčanog centra, kao i viših duhovnih centara, a samo iskustvo je puno dublje i ispunjavajuće na svim razinama.

Za žene je to potpuno prirodna stvar, no zbog svoje jin emocionalne i jang seksualne prirode, većini muškaraca je to strano i potrebna je određena praksa koja im omogućava da probude srčani centar i povežu ga sa seksualnim. Upravo zbog toga je praksa mikrokozmičke orbite obavezna za sve muške taoiste.

Energija vatre u srcu otvara seksualni centar. Zbog toga zaljubljivanje vodi do seksualne želje. Mnoge taoističke meditacije su usmjerene na uravnoteženje srčanog i seksualnog centra, kao npr. Kan i Li ( vatra i voda) taoističke meditacije višeg stupnja, koje rade na ujedinjenju ove dvije energije i usmjeravanju njihove moćne sile kroz sve meridijane.

Jezik – osjetilni organ vatrenog elementa
Jezik je osjetilni organ vatrenog elementa i energetski produžetak srca. Postoji snažna veza između jezika, srca i seksualnog centra. Zato se ljubavnici ljube s jezikom. U nekom kulturama se poljubac s jezikom smatra intimnijim od samog seksualnog čina.

Vježbe za jezik
Vježbanje jezika otvara srce i aktivira seksualni centar.
Isplazite jezik van što je više moguće i probajte dotaknuti bradu pa zatim vrh nosa. Ponovite nekoliko puta. Zatim pomičite isplaženi jezik lijevo – desno. Zatim klizite vrhom jezika po nepcu naprijed - nazad (što dublje).
Usta su zatvorena, kružite jezikom prednjom stranom zuba 12 do 36 puta, zatim kružite unutarnjom stranom zuba u suprotnom pravcu. Lučit će se slina, koju promućkajte po ustima i progutajte.

Više o tehnikama mikrokozmičke orbite i ostalih taoističkih vježbi možete naučiti na tečaju Mjesečeve vode za žene u Parku Božanske Energije gdje se uči o njegovanju ženske energije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju