Jeste li znali da su nekim ženama niski muškarci vrlo privlačni? Psiholozi objašnjavaju tu činjenicu time da zbog manjka centimetara muškarci nižega rasta u većoj mjeri razviju svoje verbalne sposobnosti, privlačeći na taj način pozornost žena.

Kada predstavnice "slabijeg" spola opisuju idealnog muškarca, najčešće navode vrline kao što su šarm i smisao za humor. Svojom sposobnošću, ambicijama i pameću pokušavaju ostvariti velike projekte pa su, u punom smislu riječi, umjetnici u kompenziranju nedostataka. Muškarci često pokušavaju nadoknaditi nedostatak centimetara marljivošću i stremljenjem k uspjehu, slavi i ugledu. 

Centimetri nisu važni

Tjelesni izgled, navodno, nije odlučujući. To dokazuju i brojni poznati parovi u kojima je muškarac znatno nižega rasta od svoje bolje polovice. Najnoviji primjer su nedvojbeno francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova ljupka supruga Carla Bruni. Holivudska zvijezda Tom Cruise u pravilu bira više žene, a viša je od njega i njegova sadašnja supruga Katie Holmes. Par koji posebno potvrđuje navedenu činjenicu su Bernie i Slavica Ecclestone. Stručnjaci tvrde da niski imaju nekoliko prednosti. Više pozornosti posvećuju svojim partnericama, znaju prihvatiti kritiku i mnogo više truda ulažu da bi bili uspješni. 

Niski muškarci su ljubomorniji

Rezultati španjolskih i nizozemskih istraživanja ukazuju na to da su muškarci nižega rasta ljubomorniji. Anketirali su 500 osoba, a cilj ispitivanja bio je istražiti što zapravo pokreće ljubomoru. Zanimljivo je da se muškarci osjećaju sigurno kada su njihovi suparnici bogati i privlačni. Mnogo samouvjereniji, posebice kada je riječ o ljubomori, muškarci su višeg rasta. Istraživači to saznanje objašnjavaju time da su visina i privlačnost jako povezane. Korijene takve percepcije možemo naći u ranim razdobljima evolucije kada su viši muškarci bili dominantnijima.

Napoleonov kompleks

Napoleon Bonaparte bio je visok samo 151 cm. Ali ga je upravo njegova megalomanija dovela do slave. Samozvani francuski car posebno je mrzio ljude koji bi spomenuli njegov niski rast. Kada se jednoga dana izdigao na prste pokušavajući uzeti knjigu s police u svojoj knjižnici, jedan je od njegovih najbližih suradnika pritrčao i nepromišljeno rekao: ''Gospodine, dopustite mi da vam pomognem, veći sam.'' Napoleon mu nije ostao dužan: ''Vi niste veći, samo ste duži!'' 

Zvijezde i centimetri 

Tom Cruise nosi posebne cipele koje ga povisuju za osam centimetara. Kažu da se Rambo, odnosno Silvester Stallone, vrlo uznemiri kada se spomene njegova visina. Ne daj Bože da netko od novinara napiše da je niži od 172 cm! I nije jedini. Jedan od najpoznatijih i najšarmantnijih lažljivaca bio je pokojni Humphrey Bogart (165 cm). Kako bi skrio svoj manjak centimetara, u kultnom filmu Casablanca tijekom snimanja prizora, u kojem je poljubio svoju kolegicu iz filma Ingrid Bergman, stao je na klupicu. U suprotnom, njegov bi poljubac umjesto na njezinim usnama završio na dekolteu. Još veće poteškoće uzrokovalo je snimanje kadra u kojem hodaju jedno uz drugo. Morali su iskopati kanal u kojem je hodala Ingrid Bergman. U kadru su, naravno, izostale njihove noge jer bi publika brzo uočila prijevaru. 

Različiti trikovi slavnih

I današnje holivudske zvijezde koriste se različitim trikovima. Jack Nickolson, koji nije jedini, u svojoj je biografiji poprilično "ušminkao" svoje osobne podatke, barem što se visine tiče. Naime, Nickolson je "narastao" za punih sedam centimetara! Dustin Hofman (163 cm) već je u školskim klupama bio najmanji, prisjeća se njegova mama. Kako bi privukao pozornost, postao je klaun koji sve zabavlja. Bio je bezobrazan, duhovit i vrlo popularan. Još kao tinejdžer odlučio je postati zvijezda poznata diljem svijeta govoreći: ''Tada će sve žene ležati uz moje noge.'' Među američkim zvijezdama najniži je Danny DeVito. S trinaest godina prestao je rasti i ostao je na današnja 152 cm. Pomirio se sa svojom visinom i odabrao suprugu koja je od njega viša 12 centimetara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju