Žene se svakodnevno susreću s raznim oblicima seksizma, a iznimka nisu ni sportašice koje se natječu na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru

Novo istraživanje pokazalo je da u izvještavanju o sportašima fokus na njihovim sposobnostima, a u slučaju sportašica najviše se priča o njihovom izgledu, godinama i bračnom stanju.

To je klasičan primjer seksizma s kakvim se žene diljem svijeta svakodnevno susreću, a Olimpijske igre u Rio De Janeiru potvrdile su zaključke istraživanja.

Egipatske odbojkašice Doaa El-Ghobashy i Nada Meawad dospjele su u prvi plan zato što se nisu natjecale u sportskoj odjeći uobičajenoj za njihovu disciplinu. Odbojka na pijesku popularna je varijanta dvoranske odbojke, a Doaa je godinama igra noseći hidžab, tradicionalni veo kojim mnoge žene islamske vjeroispovijesti pokrivaju glavu.

Zbog toga se u središtu pažnje našla i Ibtihaj Muhammad, prva američka sportašica islamske vjeroispovijesti koja se na Olimpijskim igrama natjecala noseći hidžab.

'To je duboko ukorijenjeni primitivizam našeg društva. Nitko nikada nije komentirao sportsku odjeću muškaraca na sportskim natjecanjima, zašto se onda ona spominje kada se priča o ženama , s pravom se zapitala jedna korisnica društvenih mreža.

Nažalost, ovo nisu jedini primjeri seksizma na Olimpijskim igrama u Riju.

Kada je mađarska plivačica Katinka Hosszu oborila svjetski rekord na 400 metara mješovito i osvojila zlatnu medalju, televizijske kamere snimile su veselje njezinog trenera i supruga Shanea Tusupa. U tom trenutku komentator mreže NBC Dan Hicks gledateljima je rekao kako je 'to muškarac zaslužan za njezin uspjeh'.

Društvene mreže odmah su se užarile od negativnih komentara na njegov račun, a Hicks se branio rekavši da je nemoguće promatrati uspjeh Katinke bez spominjanja njezinog supruga koji je trenira. Naposljetku se ipak ispričao za svoj komentar.

Pogreška u izvještavanju omakla se i Chicago Tribuneu koji je streljačicu Corey Cogdell-Unrein nakon osvojene bronce predstavio kao 'suprugu poznatog igrača američkog nogometa'.

Ona je fantastična sama po sebi. Previše smo se fokusirali na to lokalnu povezanost Cogell-Unrein s Chicagom. Cijenimo vaše komentare i imat ćemo ih na umu u budućnosti, ispričala se ekipa Chicago Tribunea.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju