Mačja osobnost iznenađuje nas iz dana u dan. Razigrani karakter i pogled koji jasno govori da uvijek mora biti po njihovu glavne su mačje karakteristike koje nas baš zabavljaju.

Galerija Mačka selkirk rex Mačka selkirk rex Mačka selkirk rex +6 Nekim macama dlaka postane kovrčava tek kad odrastu

Ovi graciozni i nježni ljubimci ponašaju se kao da su svjesni svoje ljepote i kao da su rođeni hedonisti. Vlasnici maca znaju da ne žive s ljubimcem koji će slušati svaku njihovu zapovijed, već da će se svojoj maci morati prilagoditi.

Svaka je maca posebna na svoj način, ali pasmina selkirk rex ima fizičke i psihičke karakteristike koje će vas oduševiti već na prvi pogled. Krupna građa, kratka njuška i kovrčava dlaka koja dolazi u raznim bojama aduti su kojima su zaslužile nadimak mačka ovca.

U nastavku možete pročitati nekoliko zanimljivosti o toj posebnoj pasmini mačke.

1. Prirodne kovrčavice

Selkirk rex jedna je od četiri pasmine mačaka koje imaju prirodno kovrčavu dlaku. 1987. godine mačka iz skloništa Calico okotila je leglo mačića, a jedan od njih rođen je s prirodnim kovrčama. Zanimljivo je da njegovi braća i sestre nisu odmah imali kovrče, već su ih razvili tijekom odrastanja.

Mačka selkirk rex Njezina dlaka dolazi u gotovo svim bojama (Foto: Shutterstock)

2. U rodu je s perzijskom mačkom

Ta posebna maca rođena u skloništu kasnih 80-ih križana je s perzijskom mačkom preko specijaliziranog perzijskog uzgajivača iz Wyominga. Uzgajivač se dosjetio macu nazvati Selkirk, u čast svoga očuha, pa danas znamo da je ovo jedina maca koja je dobila ime po osobi.

Mačka selkirk rex Perzijska mačka bliski joj je rođak (Foto: Shutterstock)

3. Kovrčavi su joj čak i brkovi

Maca selkirk kovrčava je od glave do pete, a zanimljiva je činjenica da su joj kovrčavi čak i brkovi. Njezina dlaka dolazi u raznim bojama i nijansama, pa su njihove kovrče bijele, zlatne, smeđe, crne, pa čak i šarene.

Mačka selkirk rex Kovrčavi su joj čak i brkovi (Foto: Shutterstock)

4. Maca kojoj treba kupanje

Poznato je da se mace same brinu o svojoj osobnoj higijeni, ali ovu posebnu pasminu s vremena na vrijeme bismo trebali dobro okupati kako bi dlaka izgledala njegovano i kako se ne bi petljala. Također, redovito četkanje trebalo bi biti dio svakodnevne rutine, a vlasnici kažu da mace u tome baš jako uživaju.

Mačka selkirk rex Nekim macama dlaka postane kovrčava tek kad odrastu (Foto: Shutterstock)

5. Uvijek su gladne

Osim što imaju troslojnu dlaku i teške kosti, te mace vole jako puno jesti. Njihov apetit je neograničen, pa stručnjaci uvijek preporučuju da kontrolirate njihovu prehranu više nego što biste to radili s nekom drugom pasminom mačke.

Mačka selkirk rex Ima jako teške kosti i troslojnu dlaku (Foto: Shutterstock)

Posebne mace s fizičkom karakteristikom koja ih čini jako brzima i tako slatkima Munchkin mačka Munchkin mačka Munchkin maca +11 Munchkin Cat

6. Vrlo su društvene

Dok su neke mace poznate po svojoj nonšalantnosti, selkirk rex uvijek traži pažnju. Konstantno će vam sjediti u krilu i tražiti maženje, a ako ne zadovoljite njihove potrebe, jasno će vam dati do znanja da nisu zadovoljne.

Mačka selkirk rex Mačka selkirk rex veliki je hedonist (Foto: Shutterstock)

Ragdoll: Maca čarobnih plavih očiju koja se voli maziti i nositi Mačka Ragdoll Mačka Ragdoll Mačka Ragdoll +1 Ime, koje na hrvatskom znači 'krpena lutka', dobila je zbog sklonosti da se potpuno opusti kada je netko podigne

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju