Želite li napraviti malo veću zalihu voća, donosimo savjete kako ga pravilno zamrznuti. Lako je, ekonomično i najbolji način kako produljiti život svježem voću koje ste kupili.

Pohranjivanje voća u zamrzivaču promijenit će njegovu teksturu, ali to je najbolji način da sačuvate svaki djelić okusa bez dodavanja šećera i aditiva. Zamrzavanje voća pomaže i ako neku vrstu ne kupujete redovito, ali znate da ćete ga u nekom trenutku trebati u manjoj količini kao sastojak u desertu ili nekom drugom jelu.

Želite li napraviti malo veću zalihu voća, donosimo savjete kako ga pravilno zamrznuti

Uvijek je dobro pri ruci imati smrznute bobice, jabuke, višnje ili banane za deserte poput pita, štrudli i voćnih kolača. Smrznuto tropsko voće bit će savršen dodatak smoothiejima, a istovremeno će ga učiniti hladnim. Zamrznuti sok i koricu limuna možete pak koristiti za dodavanje kiselosti umaku ili pri pravljenju klasičnog kolača od limuna. Za osvježavajuću poslasticu izaberite smrznuto voće poput grožđa, medljike i banana čiji je okus, kada se jede ravno iz zamrzivača, predivan.

Postoji jednostavna metoda za zamrzavanje gotovo svake vrste voća. Postupak se može malo razlikovati ovisno o tome koliko vode sadrži voće i njegovoj strukturi. Ono najvažnije što morate imati na umu jest da su vlaga i zraka "neprijatelji" smrznute hrane.

1. Temeljito operite i osušite voće.

2. Ako voće ima koru, ogulite ga. Odstranite veće tamne mrlje i ostale neželjene točke i mrlje na voćkama.

3. Ako je voće veće od veličine jednog zalogaja, narežite ga na komadiće po željenoj veličini.

4. Kuhinjskom krpom ili papirnatim ručkom dodatno osušite narezano voće. Uklonite što je više vlage moguće.

5. Voće stavite na pladanj prekriven pergament papirom te ga rasprostrite tako da je sve u jednom sloju. Pladanj s voćem prekrijte prozirnom plastičnom folijom. Stavite pladanj u zamrzivač i ostavite nekoliko sati ili preko noći.

Slika nije dostupna Alkohol, ocat, deterdžent...? Za pranje voća i povrća ključna je jedna stvar

6. Izvadite pladanj iz zamrzivača. Pažljivo uklonite voće s pergament papira i premjestite ga u označene vrećice za zamrzavanje. Istisnite što je više zraka moguće iz vrećica prije nego što ih zatvorite. Voće je sada spremno za zamrzavanje, a tako pohranjeno bit će dobro za konzumaciju šest do devet mjeseci.

Svako je voće drugačije, pa je dobro uzeti u obzir i nekoliko savjeta kako svako voće zamrznuti što bolje i sigurnije.

Jabuke: Slatke jabuke bolje zadržavaju svoj okus u zamrzivaču nego kisele jabuke. Ogulite im koru i narežite ih na kriške prije zamrzavanja. Ako zamrzavate veću količinu i želite spriječiti da jabuke posmeđe, držite jabuke namočene u slanoj vodi dok ih pripremate za zamrzavanje.

Banane, kivi, mango: Prvo ogulite, zatim narežite na kriške/ploške i zamrznite.

Slika nije dostupna Sedam vrsta namirnica koje ubrzavaju uspavanu probavu

Bobičasto voće: Operite borovnice, kupine, jagode ili kupine i temeljito ih osušite prije stavljanja u zamrzivač. Jagode možete i narezati na komadiće.

Citrusi: Najbolji način zamrzavanja limuna, limete, grejpa ili naranča jest zasebno pohranjivanje korice i soka. Iscijedite voće i izlijte sok u posudice za led (sok možete zamrznuti i u plastičnoj vrećici polegnutoj u zamrzivaču). Koricu možete naribati direktno u vrećicu za zamrzavanje, a za dodatnu praktičnost podijelite koricu u porcije za jedno serviranje (veličine čajne žličice ili žlice).

Slika nije dostupna 10 trikova s kojima će voće i povrće ostati svježe i do 10 dana

Dinja: Za razliku od lubenica koje zbog vrlo visokog udjela vode nisu dobre za zamrzavanje, dinje jesu.

Ananas: Ogulite i izvadite jezgru ananasa prije nego što ga narežete na komade, zatim ga zamrznite. Ako je ananas jako zreo, sačuvajte ostatak soka i zamrznite ga.

Koštunjavo voće: Breskve, šljive i nektarine ogulite prije nego što ih narežete i zamrznete. Marelice nije potrebno guliti. Trešnjama treba odstraniti koštice prije zamrzavanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju