Ovih dana jedina nam je želja rashladiti se na najbolji mogući način, a jedan od načina na koji to možemo napraviti jest i jedenjem ohlađenog sezonskog voća. No kako u moru ponude na tržnicama i u trgovinama odabrati one najbolje?


Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći odabrati najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi te otvorene oči i osjetilo njuha.

Ne birajte zeleni ananas
Suprotno biranju banana koje možemo kupiti i zelene pa će one u našem domu tijekom nekoliko dana promijeniti boju, a time i svoja hranidbena svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kojem su jasne smećkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću toga voća.

Osim toga, provjerite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopće ne može izvaditi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

Prilikom odabira dinji trebalo bi izbjegavati one koje imaju vidljivu zelene linije jer su znak toga da je određena dinja ubrana prerano.

No postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi odisati slatkom aromom. Osjećate li bilo što osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Miris i kora određuju kvalitetu dinje
Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pozornost na njihovu koru. Pritom bi trebalo izbjegavati one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak toga da je određena dinja ubrana prerano. Umjesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti, zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vrlo kratak rok trajanja.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice
Mnogima omiljeno ljetno voće, lubenica, ovih je dana preplavila sve trgovine. No još uvijek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete doskočiti i tome.

Što se list ananasa lakše iščupa, to je ananas zreliji.

Prije svega, pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svome dnu. To je mjesto na kojem je lubenica ležala na tlu u polju. Primijetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znat ćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tijekom njezina sazrijevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice.

Prije samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smjela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, iznimno velike lubenice imaju tendenciju vodenastog okusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svježine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je svježa i ubrana na vrijeme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

No čak i ako vam se dogodi da ste odabrali nešto lošiju lubenicu, njezinu slatkoću možete pojačati jednostavnim trikom dodatka prstohvata soli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju