Većina žena za najvažniji dan u svom životu bira bijelu vjenčanicu. Svadbena moda već je stoljećima određena društvenim pravilima koja nalažu da se moramo obući u bijelo.

Galerija Slavne žene koje se nisu udale u bijelom Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 3 Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 11 +6 Kaley u haljini Vere Wang

Međutim, žene iz svijeta slavnih obično pomiču granice i određuju trendove, a neke od njih su odlučile prkositi staroj tradiciji i na dan svog vjenčanja zablistati u raznobojnim haljinama. Tako su promijenile konvencionalnu svadbenu modu kakvu danas poznajemo.

16-godišnja Marilyn Monroe za svoje je prvo vjenčanje odabrala crnu kombinaciju, legendarna Elizabeth Taylor imala je osam vjenčanica, od koje je jedna bila žuta, a čak je i Sharon Stone otišla korak dalje i udala se u baby rozoj haljini.

Povijest svadbene mode Nevinost, status ili nešto treće? Evo zašto je ustvari vjenčanica bijele boje

Svadbena uniforma se poštuje u toj mjeri da danas poznajemo nepisana pravila koja govore da na svadbu nikako ne smijemo doći u bijelom kako ne bismo zasjenili mladenku koja bi trebala biti u centru pozornosti na svoj najvažniji dan.

Lady's Book, vodeća ženska publikacija iz 19. stoljeća, koju danas gledamo kao Vogue viktorijanskog doba, piše kako je običaj od pamtivijeka da je bijela odgovarajuća nijansa za „čiste, nevine i čedne“ djevojke koje stupaju u brak s odabranikom svojih roditelja.

Martina Tomčić 2003. godine u neobičnoj i baš efektnoj vjenčanici Neobična vjenčanica Martine Tomčić: Haljina za žene koje igraju po vlastitim pravilima

Danas su se vremena promijenila pa svatko od nas može birati što mu najviše odgovara. U nastavku pročitajte kojih šest poznatih dama je odlučilo svoj posebni dan obojiti nekim drugim bojama.

1. Marilyn Monroe

Ova je glumica je pop i modna ikona koja je utjecala na brojne trendove. Uvijek nekonvencionalna, iznenadila je i svojom kombinacijom za vjenčanje s Joeom DiMaggijem. Nosila je komplet koji se sastojao od crne suknje i sakoa s bijelom krznenom kragnom.

Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 8 Marilyn Monroe i Joe DiMaggio 1953. godine (Foto: Profimedia)

2. Elizabeth Taylor

Godine 1964. Elizabeth Taylor se udala za Richarda Burtona. Sve je ostavila bez teksta kad je do oltara prošetala u žutoj, prozirnoj haljini. Kosu je ukrasila bijelim cvijećem, a čak je i buket uskladila s bojom svoje vjenčanice.

Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 7 Elizabeth Taylor i Richard Burton (Foto: Profimedia)

3. Audrey Hepburn

Pet godina kasnije, udala se i Audrey Hepburn. Odabranik njezina srca bio je dr. Andrea Dotti, a njezin modni odabir bila je svijetlo ružičasta Givenchy haljina.

Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 6 Audrey Hepburn i Dr. Andrea Dotti 1969. Audrey nosi ružičastu Givenchy haljinu (Foto: Profimedia)

4. Sharon Stone

Ovaj trend nastavile su i neke suvremene poznate dame. Sharon Stone se 1998. godine udala za novinara Phila Bronsteina u ružičastoj haljini dizajnerice Vere Wang.

Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 12 Sharon Stone i Phil Bronstein 1998. Sharon nosi ružičastu haljinu dizajnerice Vere Wang (Foto: Profimedia)

5.  Kaley Cuoco

Haljinu iste dizajnerice i slične boje, nosila je i Kaley Cuoco kada se udala za Ryana Sweetinga.

Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 11 Kaley Cuoco i Ryan Sweeting. Kaley u haljini Vere Wang (Foto: Profimedia)

6. Emily Ratajkowski

Posebno se istaknula Emily Ratajkowski koja je na dan svog vjenčanja obukla odijelo boje senfa iz – Zare. Tom prilikom je rekla:

Nikad mi se nije svidjela ideja da nosim bijelo za vjenčanje jer nisam čista žena. Ja sam žena s puno karaktera, iskustva i života. Također, svidjela mi se ideja o odijelu, posebno u gradskoj vijećnici. Zapravo sam u početku htjela nositi crveno... a onda sam zavoljela senf žutu i jednostavno sam znala da je to pravi izbor. 

U galeriji na početku teksta pogledajte kakve su vjenčanice izabrale poznate dame kojima bijela boja nije bila prvi izbor.

Slavne žene koje se nisu udale u bijelom - 1 Emily Ratajkowski u "svadbenom" odijelu iz Zare (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju