Svoj nekadašnji balkon Sesvećanka Sofija Knez odlučila je pretvoriti u zatvoreni zimski vrt, a ta odluka pokazala se kao pun pogodak.

Njezin dom nalazi se u jednoj urbanoj vili u Sesvetama, tik uz sesvetsku šumu, a zbog činjenice da se nalazi u visokom prizemlju, Sofija ima i poseban izlaz u vrt.

I dok je brigu o vrtu preuzeo suprug, Sofija je na sebe preuzela uređenje interijera, što joj je i inače hobi. Prilikom rekonstrukcije stana došla je na ideju da neiskorišteni balkon od 18 kvadratnih metara spoji sa stanom.

U jedan dio zatim su prebacili kuhinju, a drugi dio odlučili su pretvoriti u zimski vrt.

Stan, kako sam i spomenula, ima vlastiti vrt od sto kvadratnih metara, pa nam ostatak balkona nije bio potreban, kaže Sofija.

Od početka preuređenja prošla su dva mjeseca i ono još uvijek traje, iako zimski vrt već sada izgleda odlično.

Kod gradnje smo vodili brigu o izolaciji. Tako je cijeli pod dvostruko izoliran te smo odabrali deblju stolariju s dvostrukim izostaklima.

Na podu na izolaciji je laminat, a na donji smo dio stolarije zbog dodatne izolacije zalijepili stiropor od tri centimetra te obložili pločama iverala debljine 1,8 centimetara u dezenu kako je obložen i zid u kuhinji, objašnjava Sofija.

Najviše pozornosti privlači izbor divnih detalja. Zimski balkon tako krasi puno zelenila, a na jednom od zidova obješeni su i gitara i ploče. Tu je i prostor za sjedenje i ispijanje kavice, druženje, uživanje u dobroj knjizi... I to odmah pored peći, koja atmosferu u ovom divnom kutku čini još toplijom.

Za sve koji planiraju sličan pothvat Sofija ima samo jedan savjet - opskrbite se strpljenjem i slušajte sebe i svoje želje, bez obzira na okolinu.

Nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u postupku prenamjene balkona

  • Dobro razmislite u što točno želite pretvoriti svoj balkon. Imajte na umu kvadraturu, razmislite unaprijed o potencijalnom namještaju koji biste tamo smjestili. Osim u zimski vrt, balkon se može pretvoriti u radni prostor, sobu, produžetak kuhinje ili dnevnog boravka.
  • Najvažniji korak je zatvaranje balkona. Pobrinite se da odaberete kvalitetne materijale i da posao odrade stručne osobe. Razmislite i o otvorima. Želite li prozore s roletama ili bez njih i slično...
  • Ako, kao i Sofija, balkon želite pretvoriti u zatvoreni prostor za uživanje, odaberite ugodnu garnituru za sjedenje i pobrinite se da prostoru date toplinu. Najbolji način za to su, između ostalog, biljke. Puno zelenila uvijek je dobra odluka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju