Sve je više znakova koji nam govore da je proljeće pred vratima. I dok se neki vesele buđenju prirode, pelud u zraku ipak će mnoge alergičare potjerati natrag u sigurnost njihovih domova.

Oni koji pate od sezonskih alergija zasigurno neće kao najdraže godišnje doba odabrati proljeće ili jesen. Iako se simptomi alergije poput začepljenog nosa ili nadraženih očiju mogu pojavljivati tijekom cijele godine, najizraženiji su u proljeće i ranu jesen. Ovisno o tome na što ste alergični, ovisi koje će vam godišnje doba donijeti više kihanja, glavobolja, nadraženih i suznih očiju, problema s disanjem te boli u sinusima.

U proljeće se uspavana stabla vraćaju u život, često s osvetom

'Ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj najviše će vam smetati jaka koncentracija peludi čempresa, graba, breze te hrasta, dok u Dalmaciji osim čepresa, izbjegavajte bor i lijesku.'

Stabla cvatom oslobađaju zrnca peludi i tako se reproduciraju, no nažalost za mnoge ljude to je jedan od najčešćih uzroka proljetnih alergija. Zrnca peludi najviše se šire u jutarnjim satima, ali i tijekom toplih te vjetrovitih dana.

Pelud je teško izbjeći u sunčane proljetne dane jer je razina peludnih zrnaca tada iznimno visoka.

Okrijte koji su vaši zli neprijatelji s kojima ćete se uskoro susretati

Ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj najviše će vam smetati jaka koncentracija peludi čempresa, graba, breze te hrasta, dok u Dalmaciji osim čepresa, izbjegavajte bor i lijesku.

  • ožujak: lijeska, čempres, jasen, grab, platana, breza
  • travanj: breza, čempres, hrast, grab
  • svibanj: trave
  • lipanj: trave, koprive, pitomi kesten

Kako si pomoći?

Ako ste jedna od onih koja kiše pri samoj pomisli na proljeće, zatvarajte prozore, češće perite kosu kako bi isprali prelud te pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite vani. Ukoliko vas obaveze ipak natjeraju na dan u prirodi možete si pomoći kratkotrajnom terapijom dekongestivnim kapima ili sprejom za nos, te antihistaminicima i/ili korikosteroidima koji se svi mogu koristiti za ublažavanje simptoma alergije.

Po povratku doma, ublažite kihanje i začepljen nos umivanjem i ispiranjem nosa fiziološkom otopinom.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju