Došašće, odnosno advent, vrijeme je pripreme za Božić. Glavni simbol adventa je adventski vijenac, koji se sastoji od četiri svijeće. Svaka adventska svijeća, odnosno svaki od četiriju tjedana prije Božića u sebi skriva posebnu simboliku i govori nam što bismo trebali osvijestiti taj tjedan.

Paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge mir, treće radost, a paljenje posljednje svijeće simbol je ljubavi koju nam donosi anđeo.

Ove nedjelje na redu je treća adventska svijeća, koja u prvi plan stavlja radost i veselje. Ova nas svijeća uči da budemo radosni i zahvalni na svemu što imamo u životu. Kaže se da ljudi ne znaju što imaju sve dok to ne izgube.

Treća nam adventska svijeća objašnjava upravo to – budimo radosni jer imamo obitelj i prijatelje, jer imamo dobro zdravlje, jer smo spoznali što je to ljubav i jer svakoga dana imamo priliku nekome uljepšati dan. Tu priliku trebamo iskoristiti jer će nam svako dobro djelo povećati radost u srcu.

Budimo radosni jer imamo obitelj i prijatelje, dobro zdravlje, jer poznajemo ljubav i jer svakoga dana imamo priliku nekome uljepšati dan.

Vrijeme prije Božića posebno je radosno i toplo. Zajedništvo je najljepša karakteristika Božića, a obitelj je najveći dar koji možemo imati. Sreća je u malim stvarima koje obično nisu materijalne, a naša je zadaća, barem tijekom adventa, usrećiti najmanje jednu osobu dnevno.

Priču o trećoj nedjelji došašća pronalazimo u evanđelju u kojem Pavao poručuje Filipljanima: Radujte se Gospodinu. Ponavljam: Radujte se! Postoje navodi kako su svete nedjelje nazive dobile prema latinskim pjesmama, a treću nazivamo Gaudete in Domino semper, odnosno Radujte se Gospodinu uvijek.

Vijenac je simbol adventa - 11 Posebna tradicija: Znate li zašto je vijenac simbol adventa?

Vaša kreativnost nema granica: 30 najljepših adventskih vijenaca naših čitateljica Adventski vijenci čitateljica - 12 Adventski vijenci čitateljica - 27 Adventski vijenci čitateljica - 26 +26 Adventski vijenci čitateljica - 25

Važnost poruke o radosti trebaju prigrliti i vjernici i nevjernici. Vjernici radost mogu konzumirati kroz ljubav prema Gospodinu, a ostali bi trebali osvijestiti koji je pravi izvor njihove sreće i njegovati ga još više.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju