Kada se dijete odrasle dobi odseli iz doma, gotovo će svaki roditelj biti slomljen neko vrijeme, što je poznato kao sindrom praznog gnijezda.

Sindrom praznog gnijezda psihološki je termin, ali i prirodni proces odvajanja djeteta od roditelja u njihovoj odrasloj dobi, bilo da je riječ o odlasku na fakultet, udaji ili ženidbi, ili pak naprosto selidbi u drugi grad ili čak samo na drugi kraj grada ili sela.

U tim trenucima, svjesni da više ništa ne mogu promijeniti niti vratiti vrijeme, roditelji počinju osjećati tugu, anksioznost i pretjeranu brigu za dobrobit djeteta koje odlazi.

Neki od roditelja iskusili su i dubok osjećaj usamljenost, izolacije, pa čak i gubitak smisla života. Odjednom se njihov život potpuno mijenja, a mnogima od njih do tog se trena vrtio oko brige za djecu. Dakako, svi su ti osjećaji itekako prirodni i normalni, no mnogima padaju iznimno teško.

Time su najviše pogođeni roditelji koji u trenutku odlaska djeteta ne rade, bilo da je riječ o majkama kućanicama, roditeljima koji su ostali bez posla ili onima koji su već u mirovini. Ništa manje nisu pogođeni ni roditelji koji su u nestabilnom braku ili pak jednoroditeljske obitelji. Odjednom se gubi smisao njihove rutine, a to za sobom povlači propitkivanje čitava smisla života.

Iako je riječ o, za mnoge roditelje, vrlo bolnoj situaciji, ona će se s vremenom smiriti, a u tome mogu pomoći i ovi koraci. Iako naizgled mali, znatno će utjecati na to da se nakon nekog vremena osjećate bolje.

1. Prihvatite emocije
Imajte na umu da je sve što upravo osjećate potpuno normalno i nešto što prolazi gotovo svaki roditelj kada se nađe u sličnoj situaciji. To što vam vaše dijete iznimno nedostaje samo je znak toga da prema njemu osjećate istinsku roditeljsku ljubav. Ako vam se plače, plačite koliko god treba, sve dok to potpuno ne izbacite iz sebe.

Srce s porukom na vratima dječje sobe - 2 14-dnevni izazov: Na vratima sobe ostavite srce s porukom za svoje dijete

2. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć
U našem društvu još se uvijek ljudi dosta rijetko odlučuju potražiti stručnu psihološku ili psihijatrijsku pomoć kada se nađu u situaciji iz koje ne vide izlaz. Nekim roditeljima sindrom praznog gnijezda pada mnogo teže nego drugima pa ne mogu ni funkcionirati u obavljanju svakodnevnih dužnosti. To je znak upozorenja da treba potražiti pomoć.

Osim toga, okrenite se i onim poznanicima i prijateljima za koje znate da su prošli nešto slično. Iznenadit ćete se kada kod njih naiđete na podršku.

3. Dajte si vremena koliko je god potrebno
Nitko ne kaže da ćete već dva dana nakon odlaska odraslog djeteta iz doma biti odlično raspoloženi niti da će to biti nakon dva tjedna. Svaka osoba drugačije reagira na događanja iz svoje okoline, pa tako i na selidbu djeteta. Zato se nemojte osjećati loše ako primijetite da tijekom nekoliko narednih tjedana ne uočavate poboljšanje u svome raspoloženju i osjećajima. Svakome od nas potreban je period drugačije duljine. Dajte si vrijeme za žalovanje.

4. Shvatite to kao priliku za novi početak
Iako vam se možda u ovom trenutku odlazak odraslog djeteta iz doma čini kao da vam se srušio cijeli svijet, s vremenom ćete naučiti kako to prihvatiti. Tada to shvatite kao priliku za novi početak, ne samo djetetov nego i svoj. Zar niste oduvijek željeli upisati tečaj stranog jezika, sate klavira ili više vremena posvetiti partneru ili prijateljima? Sada je idealno vrijeme za to.

Tuga, briga, anksioznost i osjećaj usamljenosti pokazatelji su sindroma praznog gnijezda.

5. Ostanite u kontaktu sa svojom djecom
To što se vaše odraslo dijete odselilo ne znači da su među vama zauvijek posječene sve veze. U vrijeme današnje tehnologije samo ste jedan klik udaljeni od komunikacije s njime. Osim toga, ako je riječ o selidbi u obližnji grad ili mjesto, uvijek možete organizirati nedjeljne ručkove na kojima će se okupiti čitava obitelj. Da, dinamika obitelji će se promijeniti, no to ne znači da se moraju promijeniti i odnosi unutar nje.

Samopouzdana djevojčica "Ponosna sam na tebe!": 15 rečenica koje stalno trebamo govoriti svojim kćerima

6. Počnite se više cijeniti
Ako ste se dosad uvijek vidjeli samo kao suprugu i majku, sada je vrijeme da opet "upoznate" istinsku sebe. Imajte na umu i to da ste prije svega žena. Priuštite si sitnice koje vas usrećuju, povremeno otiđite na masažu ili barem na kavu s prijateljicama.

7. Uključite se u lokalnu zajednicu
Ako ste samohrani roditelj ili je riječ o jednoroditeljskoj obitelji, odlazak odraslog djeteta iz doma mnogo će vam teže pasti. No upravo je tada prilika da upoznate nove ljude i u svoj život pustite neka nova iskustva.

Pogledajte što se sve nudi u vašoj lokalnoj zajednici, volontirajte u azilu za napuštene životinje... Ne samo što ćete izaći iz kuće i prestati misliti o trenutačnoj situaciji, upoznat ćete potencijalne nove prijatelje i proširiti svoje vidike. Tko zna do čega vas to može dovesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju